Naslovna » BG svaštara » Drugi pišu » Otvoren „Dečji muzej“

Otvoren „Dečji muzej“

U Muzeju nauke i tehnike otvoren je takozvani „Dečji muzej“, odnosno postavka na kojoj je svoje mesto našlo oko 200 igračaka, među kojima i one koje potiču iz 1920. godine.

Ova postavka namenjena je najmlađim posetiocima muzeja, ali i svima onima koji žele da u sebi sačuvaju sećanje na detinjstvo. Postavka ima oko 200 eksponata, a najstarije izložene igračke potiču iz 1920. godine.

Dečiji muzej otvorila je direktorka Muzeja nauke i tehnike, Sonja Zimonić zajedno sa ministrom kulture, informisanja i informacionog društva Predragom Markovićem.

– Ovo je vrlo specifičan muzej i jako mi je drago da sam deo ovog projekta. Deca se danas malo igraju, treba im znanje približiti kroz igru, a to je upravo ono što pokušava ovaj dečiji deo muzeja – rekao je ministar prilikom otvaranja izložbe.

Najveća atrakcija kako za decu, tako i za odrasle bio je deo izložbe pod nazivom „Proširena stvarnost“, stvarne slike koje u kombinaciji sa kompijuterskim programom stvaraju interaktivni doživljaj. Na sredini prostorije bile su postavljene kocke koje kada se sklope na platnu prikazuju dinosaurusa, robota ili medveda.

Deca koja su prisustvovala otvaranju izložbe bila su oduševljena pojavom „pravog“ dinosaurusa. Neki su čak i zaplakali, ali većina njih je pitala roditelje da li „čarobne“ kocke mogu da ponesu kući. Autor ovog dela postavke je Marko Todorović.

Direktorka Muzeja istakla je da je veoma ponosna na ovu izložbu i najavila proširenje izložbe i uvođenje većeg broja eksponata.

– Ponosna sam što naš muzej jedini u regionu ima najsavremeniju tehniku u stalnoj postavci. Ova postavka zamišljena je kao interaktivni naučni centar za decu i mi ćemo se truditi da u narednom periodu izložbu proširimo na još jedan deo muzeja – istakla je direktorka Sonja Zimonić.

Muzej nauke i tehnike otvoren je za posetioce od utorka do nedelje od 10.00 do 21.00. (24 sata)

loading...