Naslovna » BG svaštara » Otvorene kapije novobeogradskih Terazija

Otvorene kapije novobeogradskih Terazija

Uz bogat muzički i umetnički program danas su svečano otvorene kapije replike Terazija iz tridesetih godina prošlog veka na Novom Beogradu, a u okviru majske „Beogradizacije Beograda“. U senkama hotela „Moskva“ i „Balkan“ mnogobrojne posetioce od 12.00 zabavljali su Belgrade Dixieland Orchestra i đaci džez odseka Muzičke škole „Stanković“.

-U 15.00 održana je generalna proba maturantskog plesa – „Ples sa Evropom“, u kome učestvuju maturanti beogradskih srednjih škola, a od 18.00 nastupa bend Jovana Maljokovića. U današnjem programu učestvuje više od 250 naših volontera, a sledećeg vikenda nastavljamo u istoj atmosferi kako bi ovaj prostor zaživeo na pravi način – rekao je Veljko Jovanović, direktor marketinga pozorišta „Dadov“.

Terazije iz tridesetih godina jedinstven je turističko-kulturni park na 4.500 kvadratnih metara poslovnog prostora i prostora namenjenog umetnicima koji će ovde stvarati u autentičnom ambijentu iz prošlog veka. Središnji deo trga prekriven je kaldrmom i na njemu se nalazi replika fontane, koja je u to vreme stajala na Terazijama. Čitav kompleks krase i rondele sa ogradama i kandelabrima iz tog vremena.

Posetioci mogu da uživaju u autentičnim kostimima iz tog perioda, da se upoznaju sa starim zanatima, da se osveže u kafani „Kod Zlatnog krsta“, pojedu kuvani ćevrek, ali i da se „provozaju“ u starom tramvaju i prvom srpskom autobusu iz 1939. godine.

– Stare Terazije su baš autentične i drago mi je što deca mogu da vide kako se nekad živelo i što se ova atrakcija nalazi u našem komšiluku. Mom sinu se posebno dopala fontana i stari tramvaj, odnosno stari „španac“ kako ga je nazvao – rekla nam je Dragana Lazarević, koja stanuje u obližnjem Bloku 23.

Ruku pod ruku u šetnju kroz istoriju Beograda i na kaficu u „Moskvu“ krenule su i komšinice Slavica Arsić i Ljiljana Stojkov iz Bloka 22.

– Ideja je zaista odlična i velika pažnja je posvećena detaljima koji oživljavaju taj starih dug Beograda. Posebno smo se oduševile kako izgleda replika hotela „Moskva“, jer tamo često idemo na kafu, a ubuduće ćemo svraćati ovde – kaže Ljiljana.

Dejan Veselinov, direktor Turističke organizacije Beograda kaže da je replika Terazija iz 1930. godine nova turistička atrakcija u kojoj će podjednako uživati Beograđani, kao i gosti iz Srbije i inostranstva.

– Potencijal ovog parka je nemerljiv, s obizrom da ovde mogu da se organizuju brojne aktivnosti i kulturno umetnički sadržaji i dobro je što se nalazi na Novom Beogradu i na lokaciji, u čijoj blizii su sve gradske linije, kao i stanica „Beovoza“.

Da podsetimo, „Beogradizacija Beograda“ je akcija oživljavanja kulturne scene grada i očuvanja tradicionalnih vrednosti koju grad Beograd, u izvršnoj produkciji Pozorišta „Dadov“, sprovodi svake poslednje subote u mesecu. Ovaj projekat realizuje se zahvaljujući strateškom sporazumu u oblasti kulture koji su potpisali grad Beograd i NIS u okviru svog korporativnog programa „Kultura bez granica“. (Beoinfo)

»»» FOTOGRAFIJE «««