Naslovna » BG servis » Pilon Mosta na Adi u subotu dobija konačan izgled

Pilon Mosta na Adi u subotu dobija konačan izgled

U skladu sa nacrtom arhitekte idejnog projekta Mosta na Adi, u subotu ujutro, 5. maja, na pilon će biti montiran njegov poslednji segment. To će biti urađeno u saradnji sa helikopterskom jedinicom Vojske Srbije, čiji piloti će podići i doneti konstrukciju na vrh pilona, gde će je bravari prihvatiti i učvrstiti.

Podizanje konstrukcije biće organizovano sa poligona Nastavnog centra Ministarstva unutrašnjih poslova u Makišu, gde je element dovezen kamionom i istovaren pomoću dve dizalice. Element će za završnu fazu montaže biti podignut pomoću helikoptera Vojske Srbije, a tokom trajanja operacije biće obustavljen saobraćaj na Mostu na Adi, kao i rečni saobraćaj na Savi.

Vrh pilona je kupastog oblika i napravljen je od nerđajućeg čelika. Visina konstrukcije je sedam metara, a izrađena je od osam cevi međusobno povezanih prstenovima na svaki metar. Element ima zaštićene servisne merdevine, pomoću kojih će se održavati elektrooprema na vrhu pilona, a donji deo konstrukcije će zavrtnjima biti spojen sa postojećim vrhom pilona.

Ovaj segment zaokružuje planirano arhitektonsko rešenje čitavog pilona, koji je postavljen na najvećem monolitnom temelju u mostogradnji Srbije. U temelj pilona je, na dubini od više od 30 metara, pobijeno 113 betonskih šipova, utrošeno je oko 1.300 tona armature i 16.370 kubnih metara betona. (Beoinfo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.