Naslovna » BG svaštara » Položeni venci na Spomen-groblje oslobodilaca Beograda

Položeni venci na Spomen-groblje oslobodilaca Beograda

Povodom 9. maja, Dana pobede, predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić položio je danas venac na Spomen-groblje oslobodilaca Beograda 1944. godine i Spomenik crvenoarmejcu.

– Dan pobede je praznik slobode i Srbija treba da bude ponosna na veličinu žrtve koju je podnela u borbi protiv fašizma. Ovaj datum definiše našu antifašističku prošlost, ali, i kao Dan Evrope, definiše našu evropsku budućnost. Na ovaj način čuvamo sećanje na one koji su svoj život dali da bismo mi danas uživali u slobodi, uz želju da vodimo zemlju u evropsku budućnost i obezbedimo našim građanima bolji život – rekao je Aleksandar Antić.

Vence su položili i predstavnici Ministarstva za rad i socijalnu politiku, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Subnora, kao i ambasadori Ruske Federacije, Belorusije, Ukrajine i Azerbejdžana. U ceremoniji obeležavanja Dana pobede učestvovao je i veliki broj građana i udruženja.

Na današnji dan, pre 67 godina, bezuslovnom kapitulacijom Nemačke zvanično je završen Drugi svetski rat, koji se u Jugoslaviji vodio do 15. maja 1945. godine. Akt o bezuslovnoj kapitulaciji Nemačke potpisali su predstavnici nemačke Vrhovne komande, predvođeni feldmaršalom Vilhelmom Kajtelom, i sovjetski maršal Georgij Žukov. (Beoinfo)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.