Naslovna » Izlasci » Film » Premijera dokumentarnog filma „Od Beograda do Bagdada“

Premijera dokumentarnog filma „Od Beograda do Bagdada“

U četvrtak, 24. maja od 20.00, u Velikoj sali Doma omladine Beograda (Makedonska 22) premijerno će biti prikazan film Radoslava Ognjenovića „Od Beograda do Bagdada“. Cena ulaznice je 150 dinara.

Ovaj dugometražni dokumentarni film je neobična priča o „novom svetskom poretku“ ispričana kroz intimnu prizmu Skota Tejlora, novinara i ratnog izveštača iz Otave o stvarima koje su mu se desile u poslednjih deset godina, dok je izveštavao iz ratom zahvaćenih područja.

U prvom delu opisan je odnos dvojice prijatelja iz mladosti, Skota Tejlora i Glena Filipsa. Dok je Skot za vreme bombardovanja Beograda 1999. izveštavao kao novinar iz hotela „Moskva“, Glen je komandovao eskadrilom koja je bombardovala grad… Kasnije, 2001. godine, publika će videti kako se Tejlor suočio sa istinskom ljudskom tragedijom i njenom upotrebom u propagandne svrhe, u Njujorku, posle 11. septembra. U trećem delu filma, Skot će izneti detalje intimne drame kroz koju je prošao kad ga je zarobila u Iraku turkmenska paramilitarna grupa, o smrtnoj presudi koja mu je kao „američkom špijunu“ izrečena, o izvođenju pred streljački stroj šest puta; o tome kako je uspeo da preživi fizička i psihička mučenja; o post-traumatskom stresu kroz koji je prošao pošto je jedva izvukao živu glavu… (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.