Naslovna » Izlasci » Film » Prometej 3D (Prometheus 3D)

Prometej 3D (Prometheus 3D)

Od 7. juna u bioskopima će se prikazivati novi film Ridlija Skota „Prometej 3D“ (Prometheus 3D).

Dvoje brilijantnih naučnika, Šo i Halovej, motivisani različitim potrebama, vode ekspediciju u nepoznate delove univerzuma. Šo veruje: ona želi da upozna „bogove“ i tako napravi korak bliže prema svojim tradicionalnim religioznim uverenjima, dok Halovej traga za
raskrinkavanjem religioznih teorija o nastanku života. Radeći kao arheolozi, oboje su naišli na piktograme koji upućuju na istu lokaciju u dalekom svemiru, i ubedili kompaniju „Vejland industris“ da finansira misiju.

Ni naučnici, ni ostali putnici na brodu nisu bili spremni na ono šta će naći. Umesto bogova, sreli su veoma opasna, nadmoćna bića, a umesto raja, našli su se u nečemu što je više nalik paklu. Možda je neke stvari bolje ostaviti neistražene?!

Uloge tumače: Numi Rapas, Šarliz Teron, Majkl Fasbender, Idris Elba, Logan Maršal-Grin, Gaj Pirs.

Iako već tri decenije nije snimio nijedan naučnofantastični film, Ridli Skot nikada nije izgubio interesovanje za žanr. Njegov povratak, međutim, morao je da bude praćen dovoljno dobrom i velikom idejom. „U toku nekoliko proteklih dekada, bili smo zatrpani akcionim, naučnofantastičnim filmovima i filmovima sa čudovištima“, kaže Skot, „tako da je osnovno pitanje bilo – koliko možete da budete originalni?“.

„Razlog zbog kojeg nisam snimio nijedan naučnofantastični film, osim činjenice da sam bio zauzet snimanjem drugih filmova i istraživanjem različitih žanrova, je što, iskreno, nisam naišao ni na šta dovoljno istinito, originalno i snažno. ‘Prometej’ ima sve te tri karakteristike. Nešto je ostalo u meni još od ‘Osmog putnika’, a to je misterija koja stoji iza njega. Ko je on? Odakle dolazi? Ima li misiju? Kakvu vrstu tehnologije bi posedovala njegova vrsta? Pomislio sam kako bi ta pitanja mogla da obezbede temelj za još veće ideje“, kaže Ridli Skot.

Tako je „Prometej“ definisan novim idejama i pitanjima koja zaokupljaju rediteljevu maštu. Kako kaže Skot, verni fanovi prepoznaće u filmu „delove DNK-a ‘Osmog putnika’, ali ideje kojima se ovaj film bavi su jedinstvene, provokativne i dosežu daleko“. „‘Prometej 3D’ nastao je kao početak priče o ‘Osmom putniku’, ali je u međuvremenu postao mnogo više od toga, i evolvirao u novi univerzum. Nazvali smo brod ‘Prometej’ po titanu iz grčkog mita, koji se suprostavio bogovima i dao ljudima vatru, zbog čega je užasno kažnjen“, kaže Ridli Skot.

U želji da pronađu stvaraoce života na Zemlji, naučnici sa broda „Prometej“ i megakorporacija koja milijardama dolara finansira putovanje izazivaju bogove… baš kao što je to učinio mitološki junak Prometej po kome brod nosi ime. Ovim filmom autori se bave, između ostalog, i vezom ljudi sa njihovim bogovima, i time šta se dešava kada im se suprostavimo. Ipak, „Prometej“ je najviše film o ljudima u budućnosti, koji pred izazov stavlja neke od najvažnijih ljudski filozofskih i filozofskih ideja. (danubeogradu.rs)