Naslovna » Izlasci » Festivali » Šesti „Dani Sarajeva“ u Beogradu

Šesti „Dani Sarajeva“ u Beogradu

Šesti festival „Dani Sarajeva“ biće održan od 22. do 26. maja ove godine u Beogradu. Kao i svake godine, beogradsku publiku očekuje raznovrstan teatarski program, koncerti, panel diskusije, izložbe i promocije.

Beogradska publika moći će da vidi, čuje i oseti važan deo sarajevskog života i kulturne scene. Ne samo sarajevske ili bosanske, već i regionalne – rezultate saradnje umetnika iz BiH, Srbije, ali i celog regiona, od kojih su neki na razne načine inicirani upravo susretima na prethodnim „Danima Sarajeva”.

Premijerno izvođenje na festivalu imaće pozorišna predstava „Prst” kosovske spisateljice Doruntine Base, 24. maja u Bitef teatru. Ova drama proglašena je najboljom na konkursu Hartefakt fonda za savremeni društveno-angažovani tekst. Predstavu je režirala Ana Tomović, a u glavnim ulogama su Vesna Mašić iz Sarajeva i Milica Stefanović iz Beograda.

Festival će 22. maja na Kalemegdanskom platou biti otvoren izložbom posvećenom obnovi sarajevske Vijećnice, jednog od najznačajnijih istorijskih i arhitektonskih spomenika Sarajeva, koja je spaljena tokom opsade. Prihod od karata prodatih na festivalu biće doniran za rekonstrukciju ovog simbola glavnog grada BiH.

Premijeran nastup u Beogradu 26. maja imaće i Sevdah Takht, novi bend Damira Imamovića. Imamović sa novim bendom pravi iskorak u shvatanju sevdaha kao muzičkog žanra koji se zasniva na neprestanom učenju i istraživanju. Pored Imamovića, Sevdah Takht čine zagrebački perkusionista Nenad Kovačić (Antenat, Afion…) i jedan od najinteresantnijih mladih basista na beogradskoj sceni Ivan Mihajlović (Naked, Svi na pod…).

Predstava „Sumnja“ Kamernog teatra 55 imaće beogradsku premijeru 23. maja na Velikoj sceni Ateljea 212. Višestruko nagrađeni tekst Džona Patrika Senlija (Pulicer, „Toni” nagrada) režirala je Selma Spahić.

Festival od 2007. godine svakog maja u Beogradu organizuje Inicijativa mladih za ljudska prava, kao podsećanje na početak opsade Sarajeva i reakciju na ćutanje zvaničnog Beograda o onome što se tokom rata dešavalo u glavnom gradu BiH. (danubeogradu.rs)

»»» PROGRAM FESTIVALA «««