Naslovna » Izlasci » Film » Slobodna zona: Kulture otpora

Slobodna zona: Kulture otpora

U četvrtak, 24. maja od 20.00, u Kulturnom centru „Rex“ (Jevrejska 16) Slobodna zona organizovaće projekciju dokumentarnog filma „Kulture otpora“. Cena ulaznice je 100 dinara.

Juniori selektori filmskog festivala Slobodna zona predstaviće dokumetarac Iare Li, koja je istražila mogućnosti promene u društvu uz pomoć grafita, muzike, fotografije i filma.

Veče koje je označilo početak rata u Iraku 2003. godine navelo je priznatu rediteljku Iaru Li da se upusti na putovanje kako bi bolje razumela svet koji se sve učestalije zapetljava u konflikte i koji, po njenom viđenju, stremi ka samouništenju. Posle nekoliko godina putovanja preko pet kontinenata Iara je susrela rastući broj ljudi koji su posvetili svoj život borbi za promene.

Krećući se od Irana, gde su grafiti i rep muzika postali oruđe borbe protiv državne represije, preko brazilskih muzičara koji dopiru do mladih umova favele i menjaju puške u gitare, sa završetkom u palestinskom izbegličkom kampu u Libanu gde su fotografija, muzika i film uspeli da priušte glas onima koji se ne čuju, autorka filma istražuje kako umetnost i kreativnost mogu da budu „municija“ u borbi za mir i pravdu. (danubeogradu.rs)