Naslovna » BG špijun » Slobodna zona na turneji i tokom maja

Slobodna zona na turneji i tokom maja

Turneja filmskog festivala Slobodna zona nastavlja se i u maju projekcijama najboljih ostvarenja sa poslednjeg izdanja festivala.

Posle Čačka, Loznice, Pančeva, Kikinde, Dimitrovgrada, Kragujevca, Sremske Mitrovice, Šapca, Kraljeva, Sombora i Novog Sada, filmski festival Slobodna zona tokom ovog meseca posetiće još 16 gradova širom Srbije!

I gledaoci u Boru, Subotici, Lazarevcu, Vranju, Leskovcu, Zaječaru, Paraćinu, Užicu, Aranđelovcu, Prijepolju, Novom Pazaru, Inđiji, Kruševcu, Bačkoj Palanci i Nišu imaće jedinstvenu priliku da vide selekciju pet filmova među kojima je dobitnik prve nagrade publike festivala u Beogradu – dokumentarac „Deponija“ Lusi Voker – nežna i blistava apoteoza o ljudskom dostojanstvu i smislu za radost pred jednostavnom činjenicom da se postoji, pa makar to bilo i u najnehumanijim uslovima.

Tu je i žanrovska kombinacija romanse i komedije sa elementima drušvene kritike – film „Zidovi“ Gustava Tareta koji ispituje motiv samoće u modernom svetu, otvarajući vedru mogućnost da se zidovi ipak poruše. Dokumentarac Manoa Kalila „Naš rajski vrt“ gledaoce će uvesti u autentični mikrokosmos u kome pripadnici neprijateljskih nacija i konfesija ipak uživaju u mirnoj koegzistenciji. Film „Naftovod“, Ristearda O’Domnejla doneće priču o stanovnicima irskog priobalnog mesta koji će zbog očuvanja svojih malih poseda doći u sukob ne samo sa kompanijom „Šel“ – zagađivačem njihovih zemljišta, već naposletku i sa samom državom.

U ovom izboru je i dokumentarac Srđana Keče „Pismo ocu“, koji se na dubok i smeo način bavi suočavanjem čoveka sa prošlošću i preispitivanjem individualnih odgovornosti ljudi zahvaćenih turbulentnim kretanjima istorije. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.