Naslovna » BG svaštara » Ekologija » U Topčiderskom parku sto novih kućica za ptice

U Topčiderskom parku sto novih kućica za ptice

Obeležavajući Međunarodni dan zaštite biodiverziteta Fond Ekotopia je danas (22. maja), u saradnji sa opštinom Savski venac i JKP „Zelenilo Beograd“, postavio u Topčiderskom parku 100 kućica za manje ptice (vrapce, čvorke, senice, muharice) kako bi sprečio njihovo nestajanje sa beogradskih ulica.

– Naš nemar prošle zime koštao je života stotine ptica u Beogradu, koje zbog nedovoljno hranilica i kućica za gnežđenje nisu dočekale proleće, izjavila je povodom postavljanja ovih kućica Suzana Đorđević, izvršna direktorka Fonda Ekotopija.

– Savski venac je opština sa najviše zelenih površina u gradu i mi ne želimo da dozvolimo da ptice, zbog nedostatka hrane i skloništa, uginu – izjavila je tim povodom Nataša Milovanović, članica Opštinskog veća Savskog venca, opštine koja je prva podržala ovu akciju – dodavši da je namera opštine da na svim zelenim površinama na svojoj teritoriji obezbedi pticama elementarne uslove za život i tako im pomogne u opstanku i razmnožavanju.

A vrabac-dživdžan je, da podsetimo, simbol Beograda i vodi tešku bitku za opstanak sa većim pticama, pa je tako postao ugrožena vrsta i u Beogradu ih je opstalo jedva oko pet hiljada. Zbog toga je namera pomenutog fonda, kao i cele ove akcije, da se osim na Savskom vencu, kućice postave i u Košutnjaku, na Kalemegdanu, Adi Ciganliji, Ratnom ostrvu, u Zvezdarskoj šumi i drugde, kao i u privatnim dvorištima i na terasama, ako se u akciju uključe i svi Beograđani. (Beoinfo)