Naslovna » BG špijun » 52. dragačevski Sabor trubača u Guči

52. dragačevski Sabor trubača u Guči

Ovogodišnji 52. Sabor trubača u Guči biće održan od 6. do 12. avgusta. Dragačevski sabor trubača u Guči je jedinstveno takmičenje narodnih trubačkih orkestara u svetu i najznačajnija manifestacija sveukupnog narodnog stvaralaštva u Srbiji.

Sabor trubača u Guči je već godinama jedan od događaja koji našu zemlju čini jedinstvenom na kulturnoj i turističkoj mapi sveta. Ova „svetkovina trube“ Srbiju predstavlja u najboljem svetlu, kao zemlju optimizma, veselja i iskrenog gostoprimstva – kao destinaciju sa koje gosti odlaze puni dobre energije, sa lepim utiscima i trajnim uspomenama.

Za 52. dragačevski Sabor trubača u Guči priprema se bogat program, kao i svake godine. U četvrtak, 9. avgusta od 21.00 biće održan spektakularni koncert „Virtouzi trube“, među kojima su Dejan Petrović i Dejan Lazarević, kao i evropska DJ zvezda Shantel. U petak, 10. avgusta od 23.00 je tradicionalni spektakularni Ponoćni koncert, na kome će nastupiti finalisti ovogodišnjeg Sabora.

U subotu, 11. avgusta od 21.00 je finalno takmičenje, a u vreme zasedanja žirija koncert će održati Miroslav Ilić, koji ove godine obeležava 40 godina uspešnog rada. Istog dana u porti crkve sv. Arhangela Mihaila u Guči će u okviru Koncerta srpske duhovne muzike nastupiti naši čuveni izvođači drevne srpske i balkanske vokalne muzike – Braća Teofilović. U nedelju, 12. avgusta biće održano treće međunarodno takmičenje trubačkih orkestara iz celog sveta. Posle proglašenja pobednika nastupiće ansambl „Kolo“.

I ove godine svi gosti Sabora imaće priliku da prate „okršaj“ najboljih majstora trube. Na finalnom trubačkom takmičenju, koji prati stručni žiri i žiri publike, najbolji orkestri i solisti stećiće zvanje dragačevskih pobednika, što će im otvoriti put na brojne domaće i svetske festivale.

Pored već tradicionalnog trubačkog nadmetanja, pripremljeni su i brojni drugi sadržaji, koji prezentuju srpsku narodnu radinost i tradiciju. Posetioci će imati priliku da vide: izložbe radova dragačevskih tkalja, likovne izložbe, etnografske i istorijske izložbe, kao i brojne nastupe kulturno-umetničkih društava i pevačkih grupa.

Sabor trubača u Guči već godinama privlači veliki broj posetilaca, kako iz zemlje, tako i iz inostranstva. Za Dragačevce, Sabor je najveća svetkovina, pa će i ove godine svi domovi biti otvoreni za stare i nove prijatelje, koji dolaze kako iz svih krajeva Srbije, tako i iz Republike Srpske, Makednije, Slovenije, Austrije, Poljske, Nemačke, Francuske, Mađarske i brojnih drugih krajeva sveta. Svim gostima Guče za smeštaj su na raspolaganju privatne kuće, kampovi, ali i hoteli u mestima koja se nalaze u neposrednoj blizini, poput Ivanjice i Požege. Gosti iz inostranstva su obavezni da prijave boravak u Guči.

Ono što je najvažnije jeste da su svi koncerti i ostale programske aktivnosti potpuno besplatni za posetioce, kao i ulazak na stadion gde se održavaju centralni događaji. Cena parking karte za putničke automobile iznosi 1.000 dinara, a za autobuse 3.000 dinara. Parking karte se plaćaju na naplatnim rampama koje su postavljene na svim prilazima Guči. Uz autentične srpske specijalitete, začinjene zvucima trube, svi posetioci sabora će imati potpuni ugođaj. (danubeogradu.rs)