Naslovna » BG servis » Aleksandar Antić – novi predsednik Skupštine grada Beograda

Aleksandar Antić – novi predsednik Skupštine grada Beograda

Odlukom većine odbornika, Aleksandar Antić izabran je na današnjoj sednici za novog predsednika Skupštine grada Beograda. On je ovu funkciju obavljao i u prethodnom skupštinskom sazivu.

Dragan Đilas je istakao da je sa Aleksandrom Antićem u prethodnom periodu odlično sarađivao.

– On je u svom radu pokazao dosta znanja i uspeo da odluke skupštine budu donete na demokratski, principijelan i pošten način. U Beogradu je mnogo urađeno u prethodne četiri godine, a Skupština grada je donela brojne odluke iz oblasti socijalne politike i uređenja grada, kao i one koje su omogućile dalji razvoj infrastrukture i čitave prestonice. U Beogradu se mnogo gradilo, čak i u situaciji ekonomske krize, a dug Beograda je nešto veći od 500 miliona evra i redovno ga izmirujemo. Prema tome, ovaj grad je mnogo manje zadužen od drugih. Izgrađena su dva mosta, nabavljene su knjige za sve učenike osnovnih škola, pomogli smo penzionerima da žive dostojanstveno. Siguran sam da je među nama Aleksandar Antić najbolji za ovu funkciju – istakao je Đilas.

Zahvalivši odbornicima, ali i svim Beograđanima na ukazanom poverenju, Aleksandar Antić je istakao da će, kao i do sada, biti posvećen Beogradu i radu gradskog parlamenta. On je zahvalio i opoziciji na kritikama, jer iako većina donosi odluke i upravlja gradom, opozicija ima zadatak da sve ono što vlast radi analizira, kako bi taj rad bio što kvalitetniji.
– U gradskoj skupštini ne bi trebalo da bude mesta za visoku politiku već je ključan bolji život Beograđana i predlaganje rešenja za njihove probleme. Efikasan rad je u interesu Beograđana jer skupština usmerava sve ono najvažnije što izvršna vlast radi za njih. Mnogo važnog posla je pred nama i svi zajedno moramo da pronađeno najbolje odgovore kako bi Beograd nastavio da se razvija, uz vođenje odgovorne socijalne politike i što kvalitetnije funkcionisanje komunalnih sistema – rekao je Antić, podsećajući na najvažnije projekte u prethodnom sazivu, poput usvajanja brojnih planskih dokumenata za čitavu teritoriju grada, strategije pošumljavanja, te onih koji se tiču ulaganja u infrastrukturu, ubrzavanja administracije i pomaganja privredi i preduzetnicima što omogućava otvaranje novih radnih mesta.

Odborničke grupe DSS i koalicije okupljene oko SNS nisu podržale ovaj predlog. Bez obzira na to, Andreja Mladenović, šef odborničke grupe DSS, istakao je da očekuje bolju i konkretniju saradnju između opozicije i vladajućih stranaka. On je naglasio da će ta saradnja umnogome zavisiti upravo od vlasti.

– Kao i do sada, ova odbornička grupa imaće aktivno učešće u konstruktivnom dijalogu, a osnovni cilj je da skupština ima mnogo veći uticaj na izvršne organe i javna komunalna preduzeća. To je uslov za bolje i kvalitetnije funkcionisanje grada, smatra Mladenović.

Aleksandar Vučić je kazao da je prethodni saziv gradske skupštine ostavio Beogradu najveći dug u njegovoj istoriji, nezaposlenost je takođe na najvišem nivou, a ništa nije učinjeno da se privuku strani investitori niti je vođena dovoljna briga o siromašnima.

Aleksandar Antić je rođen 7. maja 1969. godine u Beogradu. Po zanimanju je diplomirani ekonomista. Kao član SPS, bio je odbornik u SO Zvezdara u dva mandata, a zatim i tri puta odbornik u Skupštini grada Beograda, posle čega je 16. decembra 2008. izabran za predsednika. Ovo je njegov drugi mandat na mestu predsednika Skupštine grada Beograda. (Beoinfo)