Naslovna » Izlasci » Izložbe » Beograd 1945-1955 u objektivu vojnih fotoreportera

Beograd 1945-1955 u objektivu vojnih fotoreportera

Izložbe fotografija „Beograd 1945-1955 u objektivu vojnih fotoreportera“ i „Beograd na fotografijama Nemanje Budisavljevića“ otvorene su u prostorijama Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda na Kalemegdanu do 1. septembra.

Fotografije pričaju više od sećanja. Istinski su vremeplov našeg glavnog grada, prestonice posle Drugog svetskog rata. Izložene fotografije predstavljaju izuzetno dragocenu dokumentaciju. Najpre kao čisto faktografsko svedočanstvo o prošlom vremenu, a zatim i kao umetnička, istorijska, etnološka, sociološka građa koja se može koristiti i za druga istraživanja.

Ono što je majstor fotografije Dragoljub Tošić svojevremeno zabeležio, važi i danas: „Ta građa je, s obzirom na pouzdane i promišljene stavove fotografa-umetnika, deo naše duhovne memorije, deo istorijske istine. Što je nekad bilo – ponovo je tu. Sve je kako je bilo. I ništa nije kako je bilo.“

Medija centar „Odbrana“ i Ministarstvo odbrane Republike Srbije organizatori su ove postavke u saradnji sa Zavodom. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.