Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Beogradska filharmonija: još novogodišnjih koncerata

Beogradska filharmonija: još novogodišnjih koncerata

I sledeće sezone Beogradska filharmonija će, kroz ciklus novogodišnjih koncerata, obeležavati nove godine različitih kultura. Novu godinu filharmonija će ponovo čestitati pet puta – po jevrejskom, islamskom, gregorijanskom, julijanskom i kineskom kalendaru.

Novina je da će se koncerti iz ovog ciklusa održavati četvrtkom, za razliku od svih ostalih koncerata koji su petkom, a za tu odluku postoje dva razloga. Prvi je religioznog karaktera, s obzirom na to da rabin petkom nije u mogućnosti da prisustvuje koncertima, a praksa je da svi verski lideri prisustvuju svakom koncertu. Drugi razlog je praktične prirode – veliki broj zaposlenih pretplatnika petkom posle radnog vremena putuje na produženi vikend i pomerajući izvestan broj koncerata za četvrtak, Filharmonija njima izlazi u susret.

Od programa za novogodišnje koncerte izdvajaju se urnebesni duo muzičkih komičara, Igudesman i Džu, koji gostuje za julijansku Novu godinu, kao i program pod nazivom „Vesele šezdesete i sedamdesete“, za tradicionalni novogodišnji koncert, kada će Filharmonija izvoditi aranžmane najpopularnijih pesama Abe i Bitlsa. Solista na koncertu za islamsku Novu godinu biće kontroverzni turski pijanista Fazil Saj, koji je nedavno optužen zbog svojih provokativnih komentara o Islamu na Tviteru.

Ostalo je još 150 mesta za ciklus Novih godina 2012/2013. U Filharmoniji je u toku prodaja karata po povlašćenim cenama, od 1.500 do 3.500 dinara za svih pet koncerata. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.