Naslovna » Izlasci » Festivali » Beogradska nedelja umetnosti 2012

Beogradska nedelja umetnosti 2012

Druga Beogradska nedelja umetnosti ponudiće Beograđanima raznovrstan program od 1. do 8. jula. Osnovna zamisao ove manifestacije je edukacija i afirmacija mladih domaćih umetnika i dizajnera.

Svi zainteresovani će moći da se prijave za učešće u radionicama do 25. juna putem formulara koji su dostupni na www.bnu.rs. Radionice su podeljene u dve celine pod nazivom „Umetnost na dohvat ruke“ i „Beogradska urbana umetnost“.

Koncept programa „Umetnost na dohvat ruke“ je osmišljen tako da omogući svakom učesniku da napravi jedinstveno umetničko delo. Sa tim ciljem će biti održane četiri radionice vezane za: umetnost slikanja na svili u Domu omladine, tkanje i dizajn nakita u prostorijama Akademije Del Lusso, kao i radionica svetla u pozorištu u JDP-u.

„Beogradska urbana umetnost“ će okupiti eksperte iz oblasti ulične umetnosti, koji će svoje znanje i iskustvo preneti polaznicima pet radionica. Tri radionice će biti vezane za ulični ples – elektrobuggy, kramp i hip-hop. Preostale dve će se baviti grafitima i street art-om. Edukativni program će se održati u Domu omladine Beograda, JDP-u i u prostoru Accademia Del Lusso. Učešće će biti besplatno za sve polaznike.

Važan segment programa će činiti i modna revija „Young Walk“, koja za cilj ima afirmisanje mladih domaćih dizajnera i prikazivanje njihovog rada. Ona će se održati na Naxi Plaži ispred Ušće Shopping Centra, 1. jula od 20.00, u saradnji sa modnom agencijom „Fox“, salonom „Hairlovers“ i magazinom „Elle“. Posle revije publiku na otvaranju očekuje koncert Infinity Quinteta. Na istom mestu će glumačka grupa „Feniks“, 5. jula od 20.00, odigrati predstavu „Krađa, svađa… itd.“ Urnebesna komedija o porodičnim odnosima zasigurno će nasmejati publiku.

U ovogodišnjem programu BNU-a, posebno se izdvaja Beogradska pijaca umetnosti koja će okupiti izlagače iz Novog Sada, Kragujevca, Subotice, Beograda i drugih gradova Srbije. Na Trgu Nikole Pašića, 7. jula od 12.00, Beograđani će moći da pogledaju radove više od devedeset mladih umetnika, dizajnera i kreativaca koji stvaraju unikatan nakit, odeću, razne predmete za kuću i još mnogo toga.

Fotografije nastale u okviru prošlogodišnje radionice koju je vodio poznati modni fotograf Miša Obradović javnost će imati prilike da pogleda na izložbi koja će činiti deo vizuelnog programa Beogradske nedelje umetnosti na Naxi plaži.

Poseban koncept će predstavljati i izložba za poneti pod nazivom „Volite li Beograd“, koja će biti prikazana u žurnalu koji posetioci mogu da ponesu sa sobom i na taj način u svakom trenutku budu u mogućnosti da uživaju u najlepšim fotografijama našeg glavnog grada. Od stotinak fotografija glasovima publike odabrano je sedam fotografija koje će se naći u BNU žurnalu. (danubeogradu.rs)