Naslovna » Porodica » Deca » Besplatni program za decu „Razbasni se“

Besplatni program za decu „Razbasni se“

Od 4. juna do 14. septembra Udruženje Theatar Art realizovaće besplatni program „Razbasni se“, koji finansira Sekretarijat za dečju zaštitu. Projekat je prvenstveno namenjen deci predškolskog uzrasta.

Zamišljen je kao reakcija na, po našem mišljenju, preranom i nepravilnom upoznavanju dece sa televizijom, medijima i stereotipima koje je društvo usvojilo i nameće. S obzirom na razvoj dece koji je na nivou usvajanja i ‘gutanja’ svih informacija koje im se plasiraju, naročito u predškolskom uzrastu, bajke i basne su često korišćene kao sredstvo koje im se plasira bez dodatnog objašnjenja a kao nešto što će zaokupiti njihovu pažnju.

Kao zaključak izvodimo to da deca prihvatajući takav sadržaj, prihvataju uopštenu podelu životinja i ljudi na dobre i loše, opšte obrazce prihvatljivog/neprihvatljivog ponašanja i možda zatvaraju u sebi potrebu da se istraže i ispolje sva svoja osećanja, da ih prihvate i nauče da se nose sa svime što im život donese.

„Cilj ovog projekta je da kroz glumu i glumačku analizu likova i situacija dečijih omiljenih basni, nađemo razloge za sve što likovi, kako dobri tako i loši, čine, da opravdamo njihove postupke, da ih prihvatimo i osetimo, a da se deca ne osete lično ugrožena jer uzimaju lik životinje“. U nastavku saopštenju Udruženja piše: „Mislimo da će ovaj projekat dati deci priliku da kroz igru tragaju kroz sebe, da kroz kostime, muziku i scenu osete sve što pozorište može da im pruži; takođe će kroz igru upoznati osnove glume, postavljanje scene i pravljenje kostima“.

Projekat je zamišljen kao radionica od 30 časova (u zavisnosti od veličine grupe). Časovi će se održavati ponedeljkom i petkom od 19.30 do 20.30 u prostorijama dramskog studija (Cara Nikolaja drugog 86, prvi sprat, stan 2). Na prva dva časa deca će birati svoje omiljene basne. U narednih deset časova radiće se analizu likova, isprobavanje na sceni – tako da
će svako dete imati priliku da prođe kroz svaki lik izabran u radionici i oseti njegova osećanja, prođe kroz situacije iz basni (kako prijatne tako i manje prijatne), nađe rešenja i svoj izlaz, a pri tom nauči glumački to da prikaže. Upoznaće se sa osnovama scene, govora i pokreta.

U poslednjim časovima, deca će ući u izbor kostima, šminke, muzike, osmišljavanja scenografije, da bi na poslednjem Javnom času izvela program pred roditeljima i gostima. Časovi u kostimima i Javni čas biće snimani, a snimak biti dat roditeljima i deci. Javni čas može biti izveden u prostorijama održavanja projekta ili na nekoj od scena.

Kontakt i prijava: nela@theatart.rs, 062/8616-067. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.