Naslovna » Izlasci » Izložbe » Betina izložba medijske fotografije u Ziri

Betina izložba medijske fotografije u Ziri

Izložba „Betina fotografija godine“ od 15. do 30. juna će biti otvorena u tržnom centru „Zira“ (Ruzveltova 33).

Betina izložba medijskih fotografija iz jugoistočne Evrope, odabranih na međunarodnom konkursu, prethodno je bila u galeriji „New Moment“, a od 15. jula biće izložena u Parizu u Kulturnom centru Srbije; fotografije bi trebalo da budu predstavljene u oktobru u Umetničkom centru Sent Bridžid u Otavi.

Na 9. konkursu medijske fotografije koji organizuje Novinska agencija Beta učestvovalo je 125 autora iz 13 zemalja koji su poslali 518 fotografija. Žiri je u uži izbor odabrao 72 najbolje fotografije, a pobednik je proglašen 17. maja.

Po izboru žirija, prvu nagradu dobila je Sanja Knežević iz Amnesty Internationala za fotografiju „Majka i ćerka“. Druga nagrada pripala je rumunskom fotografu Vadimu Girdi (Ghirda) iz agencije AP za fotografiju „Baby Andrei“. Treću nagradu osvojio je Miloš Cvetković iz dnevnika „Blic“, za fotografiju „Brusač kočionih paknova“. Pobednici konkursa dobili su: 1.000 evra za prvu, 750 evra za drugu i 500 evra za treću nagradu.

Ovogodišnji žiri za Betinu nagradu činili su: Aleksandar Anđić (Vreme), Dragan Kujundzić (Asocijacija fotografskih autora), Vladimir Tatarević (Fakultet primenjenih umetnosti), Srđan Sulejmanović (EPA) i Nenad Petrović (Beta).

Specijalnu nagradu za sportsku fotografiju, generalnog sponzora izložbe Telekoma Srbije, dobio je Kostadin Andonov, iz bugarskog sportskog portala Sportline, za fotografiju „Slalom“. Specijalna nagrada za ljudska prava Medijske organizacije jugoistočne Evrope (SEEMO) pripala je Igoru Pavićeviću iz magazina Nedeljnik za fotografiju „Ručak na barikadi“. Nagradu publike koja je glasala preko „Facebooka“ dobio je Zoran Petrović iz Gradske turističke organizacije Kragujevac za fotografiju „Đavoli“. (Euractiv)