Naslovna » Izlasci » Izložbe » Božica Rađenović: Nit

Božica Rađenović: Nit

Od 14. juna (20.00) do 1. jula u Likovnoj galeriji KCB (Knez Mihailova 6) biće otvorena izložba Božice Rađenović „Nit“.

Beogradska likovna publika se seća markantnih figura od drveta, bojenih jarkim bojama, sa popularnim temama iz pop kulture, koje je Božica Rađenović izlagala na nekoliko samostalnih i grupnih izložbi u ovdašnjim galerijama tokom kasnih osamdesetih i ranih devedesetih. Odlazak u Kanadu 1993. godine i promena mesta boravka i rada sudbinski su izmenili egzistenciju umetnice, njen pogled na okruženje i stvaralaštvo.

Božicin „kanadski period“ ilustruje upravo ova izložba na kojoj će pored tri autoportreta u drvetu, iz različitih vremenskih perioda, u većini biti predstavljeni noviji radovi realizovani u novim materijalima – pleksiglasu, konopcu i, pre svega, vuni, čija ručna obrada i tradicionalne tehnike kukičanja i štrikanja podsećaju na detinjstvo i utopijske oblike iz tradicionalne umetnosti rodnog kraja. Umetnički oblici od vunene pređe dovode se u vezu sa memorisanim vizuelnim doživljajima iz ranijeg perioda Božicinog opusa, ali, istovremeno i upečatljivo svojim oblicima i narativima odslikavaju njen sadašnji život apatrida.

Radovi poput izloženih u Galeriji (Portret sa žutom trakom, Jednog proleća, Umetnik, Portret koji se para, Puštam korenje, Mislim na tebe, Dan što štrika noć opara…) zajedno sa njenim ‘plavim’ radovima postavljenim u izlozima FLU u Beogradu povodom proslave 75 godina rada ove visokoškolske ustanove, neodoljivo asociraju na sekvence iz lične biografije vajarke koja sa zapaženim uspehom stvara, izlaže i osvaja ugledna priznanja na srpsko-kanadskoj umetničkoj sceni poslednjih dvadeset godina. (danubeogradu.rs)