Naslovna » Izlasci » Film » Dokumentarac o Vojislavu Voji Mitroviću

Dokumentarac o Vojislavu Voji Mitroviću

U Galeriji Artget (Trg Republike 5/I), 14. juna od 21.00, biće organizovana projekcija filma „Umetnik iz senke“.

Film je posvećen Vojislavu Voji Mitroviću, foto-laborantu svetskog glasa i saradniku najznačajnijih fotografa 20. veka. Posle projekcije biće upriličen razgovor sa Mitrovićem i autorima filma.

Dugometražni dokumentarni film, prema scenariju Milorada Đokića i u režiji Đokića i Jakova Kronje, imao je uspešnu premijeru na ovogodišnjem festivalu dokumentarnog filma Beldocs, ali festivalska publika nije imala priliku da se sretne s njegovim glavnim junakom Vojislavom Vojom Mitrovićem.

Film je sniman u Parizu i Beogradu od 2010. do 2012. godine. U filmu govore poznati fotografi Antoan Aguđan, Vladimir Marković, Milomir Kovačević i Tomislav Peternek, i profesori Branimir Karanović i Nikola Šujica, uz ekskluzivno pojavljivanje legendarnog Jozefa Kudelke, jednog od najvećih živih fotografa crno-bele fotografije 20. veka, koji je samo zahvaljujući činjenici da se film bavi ličnošću Vojislava Mitrovića pristao da se pojavi pred kamerama.

Biće otkrivena malo poznata uloga ovog vrhunskog stručnjaka, koji je, kako ističe poznati fotograf i profesor Piter Tarnli, lično izradio gotovo svaku potpisanu fotografiju Anri-Kartjea Bresona, i to u periodu kada kolekcionari počinju da prikupljaju potpisane primerke i stvaraju prestižno aukcijsko tržište istorijski i umetnički neprocenjivih autorskih fotografija.

Autori ispituju uvek aktuelan odnos tehnologije, zanata i umetničkog dela, nastojeći da uhvati „ono neizrecivo“ što izdvaja umetnički doprinos i zanatsku umešnost Voje Mitrovića od običnog tehničkog razvijanja fotografije. Čuveni portreti, reportažni i drugi snimci koje je Voja izradio sadrže u sebi tajnu vrhunske vizuelne i fotografske umetnosti. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.