Naslovna » Izlasci » Film » Filmovi o radničkim borbama

Filmovi o radničkim borbama

Izbor sa zrenjaninskog Prvomajskog festivala filmova biće predstavljen beogradskoj publici, u subotu 2. juna od 19.00, u Inex filmu (Višnjička 76).

Prvomajski festival filmova o radničkom borbama, u organizaciji UG „Ravnopravnost“, već se drugu godinu održava u Zrenjaninu, rodnom gradu fabrike lekova „Jugoremedija“, u kojoj je 2007. godine izvojevana najznačajnija radnička pobeda u ovom delu neoliberalne Evrope.

Odabrani filmovi istražuju različite radničke borbe, u rasponu od otpora stihiji deindustrijalizacije i gašenja radnih mesta (Slučaj: stečajna masa, Od minus 18 do plus 30), preko promišljanja jugoslovenskog samoupravljačkog iskustva i napora da se u radničkoj samoupravi nađe delotvoran izlaz iz neoliberalne traume (iskustvo „Jugoremedije“ predstavljeno kroz filmove njenih radnika Branislava Markuša i Roberta Faija), pa do svakodnevne borbe za bolje uslove života u devastiranom radničkom naselju (Makiš City).

Sve filmove do sada prikazane na festivalu objedinjuje nemirenje junaka sa nametnutom ulogom ‘gubitnika’ i ‘žrtava’ tranzicije. Radnička borba nije samo borba za radna mesta i pravo na život. To je istovremeno i borba za artikulaciju sopstvene političke i etičke pozicije u neoliberalnoj džungli. (danubeogradu.rs)

PROGRAM

Slučaj stečajna masa, Dragan Gmizić
(prikazan na prvom festivalu 2011. godine) – 29 min.

Mi biramo svoj put, Branislav Markuš i Robert Fai
(prikazan na prvom festivalu 2011. godine) – 24 min.

Makiš City, Ivana Todorović
(prikazan na drugom festivalu 2012. godine) – 22 min.

Pauza za kotlić i razgovor sa autorima

Od minus 18 do plus 30, Ivan Zlatić
(prikazan na drugom festivalu 2012. godine) – 46 min.

Jedno iskustvo, Branislav Markuš i Robert Fai
(prikazan na drugom festivalu 2012. godine) – 33 min.

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.