Naslovna » Izlasci » Sport » Galopski derbi 2012 na Beogradskom hipodromu

Galopski derbi 2012 na Beogradskom hipodromu

Na Beogradskom hipodromu 1. jula biće održan veliki galopski spektakl, a na programu će biti 90. galopski derbi, najavljeno je iz JP „Hipodrom Beograd“. Ovo je događaj sezone i najveći generacijski okršaj trogodih galopera na stazi od 2.400 metara za nagradni fond od 800.000 dinara, kao i za tradicionalna odličja – lovor i srebrna potkovica.

Galopski derbi – žestoka borba omica i ždrebaca na trkačkoj stazi puna uzbuđenja i neizvesnosti, utemeljen je u Engleskoj 1780. godine. Trka je dobila ime po lordu Derbiju, u to vreme poznatom odgajivaču i vlasniku galopera na Ostrvu.

U našoj zemlji je od 1904. do 1914. godine na trkalištu „Banjičko polje“ održavan „Srpski derbi“. Prvi „Jugoslovenski galopski derbi“ istrčan je 1921. godine na hipodromu kod Careve ćuprije, u organizaciji Dunavskog kola jahača „Knez Mihailo“.

Između dva svetska rata, galopskom scenom u prestonici dominirala su grla vlasnika braće Dunđerski, Vlade Ilića, Julija Lelbaha, dr Leona Koena, dr Rinalda Čulića… i više puta pobeđivala u derbiju. Od završetka Drugog svetskog rata do danas, najuspešnije su bile ergele „Zobnatica“, „Karađorđevo“ i „Ljubičevo“. Najviše puta pobeđivala su grla „Zobnatice“, dok je „Karađorđevo“ zabeležilo 15 trijumfa. Među trenerima bez premca je Jozef Kolar. Bogatu karijeru krunisao je sa 15 pobeda u derbiju, dok je među džokejima rekorder legendarni Milorad Ličanin, sa sedam osvojenih srebrnih potkovica.

Tokom devet decenija održavanja trka na Carevoj ćupriji, lovorov venac u derbiju osvajali su mnogi veliki šampioni, poput Fantasta, Lagune, Ljubičevca, Sajrije.

Posle nadmetanja, konjički sport će dobiti samo jednog Kralja galopa, čije će ime biti upisano zlatnim slovima na dugoj listi pobednika derbija. (Beoinfo)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.