Naslovna » BG servis » Hitne mere za povećanje bezbednosti posetilaca Ade Ciganlije

Hitne mere za povećanje bezbednosti posetilaca Ade Ciganlije

Hitne mere za povećanje bezbednosti posetilaca Ade Ciganlije preduzete su posle sastanka gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa sa predstavnicima gradskih službi, Policijske uprave za grad Beograd, Hitne pomoći, JP „Ada Ciganlija“ i spasilačke službe na ovom izletištu. Tako će broj spasilaca biti povećan za 30 odsto. Umesto postojeća četiri, biće angažovano šesnaest skutera, a ove i mnoge druge mere već su počele da se primenjuju.

– Grad je u najvećoj mogućoj meri ispunio sve standarde za bezbedan boravak građana na Adi Ciganliji, ali tragedija, u kojoj je izgubljen život dečaka od 13 godina, pokazuje da to nije dovoljno. Veliki broj posetilaca ne poštuje pravila ponašanja na ovom izletištu, a povećano je i nerazumevanje mladih šta sve može da im se desi ako se ne ponašaju primereno. Upravo zbog toga i preduzimamo hitne mere da spasimo živote onih koji se pravila ne pridržavaju – istakao je Đilas.

On je podsetio da je na Savskom jezeru tačno obeleženo dokle ljudi smeju da plivaju i gde se ulazi u vodu, a pravila jasno kažu i da u vodu ne sme da se ulazi pod dejstvom alkohola.

– Na Adi smo angažovali 50 spasilaca, imamo i skutere, dežuraju i hitna pomoć i policija. Sada povećavamo broj spasilaca, a do idućeg vikenda, kako god znamo, kupićemo ili ćemo iznajmiti još 12 skutera, kako bi svako dete ili drugi plivač koji izađe van obeleženog prostora bio bezbedno vraćen. Spasiocima ćemo savetovati da ako treba primene i „roditeljske mere“, koje su ponekad neophodne da bismo dete od 11 ili 13 godina vratili tamo gde sme da pliva. Bolje je i da se viče na njih ako ćemo im tako sačuvati glavu i vratiti ih žive i zdrave roditeljima – istakao je gradonačelnik.

Još jedna mera biće sprovedena – pedaline neće moći da se iznajme bez nekog dokumenta (lične karte, pasoša, đačke knjižice ili indeksa). Onaj ko ih bude iznajmljivao, moraće da ima najmanje 14 godina, a svi koji se na njima voze moraće da nose zaštitne prsluke. Gde god bude primećeno da u iznajmljenu pedalinu iz vode ulaze drugi plivači, one će biti oduzimane.

Dragan Đilas pozvao je policiju da posetioce koji su u alkoholisanom stanju udaljava od vode, a u tome će im pomagati komunalni policajci.

– Preduzećemo sve što je neophodno da očuvamo bezbednost svakog posetioca. Pozivam i medije da što češće izveštavaju o tome koliko puta su spasioci iz vode izvadili nekog ko se davio i koliko često intervenišu da se nesavesni plivači vrate u bezbedan prostor, jer je to najbolji način da se građanima skrene pažnja da se nesreće najčešće događaju zbog nepoštovanja pravila. Ada Ciganlija je prelepo izletište, ali i mesto na kom vrebaju opasnosti kao na svakoj drugoj reci ili jezeru – istakao je Đilas.

Pomoćnik gradonačelnika Živorad Anđelković najavio je i da će broj ekipa koje dežuraju posle 19.00 biti udvostručen, kako bi posetioci koji žele da uđu u vodu kada je kupalište zatvoreno u tome bili sprečeni. (Beoinfo)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.