Naslovna » BG špijun » Inkluzivni festival „Hearts in Harmony 2012“

Inkluzivni festival „Hearts in Harmony 2012“

Od 14. do 18. juna biće održan drugi međunarodni inkluzivni festival Hearts in Harmony. Domaćin festivala je Novi Sad, ali će ove godine programskih dešavanja biti i u Beogradu i Sremskim Karlovcima.

Ovu jedinstvenu muzičku radionicu-festival organizuju novosadsko Udruženje građana Vera Ljubav Nada i mešovito-inkluzivni hor Ison. Značajna podrška organizatorima su i škole iz Novog Sada: ŠOSO „Milan Petrović“, MŠ „Isidor Bajić“, ali i MŠ „Josif Marinković“ iz Vršca i Udruženje Veliko kolo iz Novog Sada.

Hearts in Harmony je nova inkluzivna tendencija federacije evropskih omladinskih horova Europa Cantat i istinski primer socijalne inkluzije tj. uključivanja marginalizovanih grupa i pojedinaca, naročito osoba sa invaliditetom u društvo. Na Hearts in Harmony 2012 stiže više desetina inkluzivnih vokalnih grupa, horova i solista iz Srbije, Španije, Mađarske, Makedonije, Slovenije, Rusije, što čini više od 1.000 učesnika. Posebnost festivalu daje i specijalna asistivna tehnologija konstruisana tako da omogući osobama sa težim oblicima invaliditeta da sviraju. Uz ove robote-muzičare na festival stiže i njihov tvorac, prof. Kurt Kobl, američki kompozitor i violinista.

Deca sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom, domaćini i gosti, aktivno će učestvovati na svim javnim nastupima, koncertima i radionicama tokom pet festivalskih dana. Uz koncerte na otvorenom i bez plaćanja ulaznica, na glavnim gradskim trgovima, publika će moći da prisustvuje nesvakidašnjim nastupima, uživa u poznatim tradicionalnim, duhovnim, klasičnim, popularnim melodijama i muzici na različitim jezicima i kao najvažnije – da svoj doprinos eliminaciji stereotipa i suštinskom razumevanju i prihvatanju drugačijeg.

Prvi događaj je koncert dobrodošlice (Sinagoga, Novi Sad; 14. jun, 19.00). Goste će pesmom dočekati učenici muzičkih škola iz Zemuna, Vršca, Novog Sada, solo pevači srednjoškolci, kao i vrsni operski pevači, potom vokalne grupe i mladi gitaristi, instrumentalisti na harfi, violini, udaraljkama, testeri…

Festival se u petak seli u Dom sindikata (15. jun, 18.00) i na Trg Nikole Pašića gde će nastupiti učesnici iz cele Srbije i horovi i grupe iz Španije, Mađarske, Makedonije i Rusije. U subotu, 16. juna, u Sremskim Karlovcima, posle profesorske konferencije u zgradi Magistrata, namenjene stručnom delu festivala (profesorima, predavačima, dirigentima…), sledi koncert naših i stranih vokalnih, ali i folklornih grupa na glavnom karlovačkom trgu (18.00).

U finalnom programskom danu, 17. juna (18.00), u Novom Sadu, na platou ispred SPENS-a nastupiće svi učesnici zajedno. Poslednji festivalski dan je rezervisan za radni doručak sa učesnicima i upoznavanje sa Novim Sadom i okolinom. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.