Naslovna » BG svaštara » Institut Servantes slavi Dan španskog jezika

Institut Servantes slavi Dan španskog jezika

Beograd se priključuje svetskoj proslavi Dana španskog jezika, koji će biti obeležen po četvrti put u subotu, 23. juna. Institut Servantes slaviće u svih 78 centara u 44. zemlje na 5 kontinenata.

Tom prilikom Institut Servantes je pripremio bogat kulturni i akademski program sa ciljem da proslavi sa beograđanima ovaj značajan dan koji će početi degustacijom španskih ‘tapasa’ iz restorana „Milagro“. Ljubitelji španskog jezika i svi Beograđani uživaće u celodnevnom programu, od 10.30 do 19.00, koji obuhvata degustaciju, performanse, takmičenja, projekcije filmova, besplatne časove španskog, salse i nagrade.

Ulaz je slobodan. (danubeogradu.rs)

PROGRAM

10.00 – Proslava će početi ‘španskim doručkom’ sa tradicionalnim ‘tapasima’ koje će pripremiti španski restoran ‘Milagro’ iz Zemuna i nastavlja se bogatim programom za široku publiku.
10.30 – Biblioteka Instituta Servantes priprema radionicu za najmlađe od četiri do 11 godina. Svi mališani koji budu želeli učiće brojeve i pesmice na španskom i imaće radionicu maski.
11.00 i 13.00 – u galeriji Instituta Servantes profesori španskog iz Instituta Servantes održaće početni čas španskog u trajanju od pola sata. Svi zainteresovani imaće priliku da nauče osnovne pozdrave i brojeve kao i da se upoznaju sa načinom rada u Institutu Servantes.
11.30 – Ispred zgrade Instituta Servantes održaće se takmičenje u stonom futbalu i takmičenje u poznavanju španskog jezika. Za učesnike je Institut Servantes pripremio prigodne nagrade.
12.00 – Učenici Instituta Servantes izvešće performans i pesmu „Aquí no hay quién viva“.
13.30 – Instruktori iz škole salse „Havana“ održaće početni čas salse za sve prolaznike.
14.30 – Dodela nagrada
19.00 – Projekcije dokumentarnih filmova „Daljine“ i „U januaru, možda“ u okviru ciklusa „Bez granica“. Dokumentarac „Daljine“ biće prikazan sa titlovima na španskom a film „U januaru, možda“ sa titlovima na engleskom jeziku.
20.30 – Institut Servantes priprema žurku zatvorenog tipa na kojoj će se proslaviti Dan španskog jezika uz zvuke španske muzike.

[box_light]“Dan E“ – međunarodni dan španskog jezika proslavlja se od 2009. godine u celom svetu sa ciljem da se proslavi jezik koji danas povezuje 500 miliona govornika. Španski jezik je drugi jezik u svetu po broju govornika, drugi jezik u međunarodnoj upotrebi i treći jezik po upotrebi na Internetu. Zvaničan je jezik u 21. zemlji. Predviđanja su da će do 2030. čak 7.5% svetske populacije govoriti španski a da će do 2050. Sjedinjene Američke Države biti zemlja sa najviše govornika španskog.[/box_light]