Naslovna » Izlasci » Izložbe » “Interaktivni kostim” u Supermarketu

“Interaktivni kostim” u Supermarketu

Supermarket concept space (Višnjićeva 10) mesto je na kome će biti otvorena izložba „Interaktivni kostim kao otvoreni tekst“, 5. juna od 20.00.

Projekat je nastao po ideji Marije Tavčar, kostimografkinje i teoretičarke umetnosti. Ona je preispitala mogućnosti interaktivne, otvorene dimenzije kostima koji se iz relativno pasivne uloge dekora koji mu je najčešće dodeljivan u istoriji kostimografije otvara ka pokretu i interakciji ne samo onome ko ga nosi, već i onima koji ga gledaju, dotiču, govore mu, doživljavajući ga čulno i/ili tekstualno. Interaktivni kostim primarno je zamišljen sa dodatim pokretnim delovima, koji putem sprege malih elektromotora i mikrofona reaguju na zvuk koji do mikrofona dolazi, a koji može biti induciran sa namerom, ili pak uticajem slučaja. Kostim, dakle, reaguje na svoju okolinu pokrećući se, ali i pokreće sam – na reakciju, interakciju – telesnu ili konceptualnu – onoga ko mu se direktno ili indirektno približi.

Prateći mogućnost pojavnosti i izvedbe kostima kao otvorenog dela, Marija Tavčar ima nameru da kostim ispita kroz različite sfere interaktivnih odnosa – vizuelnih, auditivnih, taktilnih i tekstualnih, i u tom kontekstu otvara saradnju kostimografije i drugih sfera umetnosti i teorije umetnosti. Izložbena postavka Interaktivni kostim kao otvoreni tekst nastala je u saradnji sa Draganom Stojanović, teoretičarkom umetnosti i etnomuzikološkinjom i tematizuje interaktivni kostim kao tekst – shvaćen u najširem smislu te reči kao skup (vizuelnih, verbalnih, zvučnih ili drugih) znakova koji, tvoreći sisteme složenih značenja, neprestano interreaguje sa drugim tekstovima ili njihovim elementima, pokrećući ujedno promišljanja o budućim tokovima kostimografije, scenske umetnosti, ali i mogućnosti razgranavanja teorije kostima u kontekstu mnogostrukih teorija umetnosti i teorija teksta. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.