Naslovna » BG svaštara » Književnost » Kreativni centar: Edicija „Ne bi želeo…“

Kreativni centar: Edicija „Ne bi želeo…“

„Kreativni centar“ objavio je nove naslove iz serijala „Ne bi želeo…“ čiji je idejni tvorac Dejvid Salarija. Ove veoma duhovite priče o strašnoj strani istorije, već su stekle brojnu čitalačku publiku kod nas.

Za razliku od koncepta istorije koji se sreće u udžbenicima, gde se govori o velikim delima, važnim zbivanjima i velikim ljudima, ove knjige se zasnivaju na perspektivi običnih ljudi ili pojedinaca koji jednostavno nisu imali sreće. Knjige iz ove serije različite su i od uobičajenih slikovnica za decu sa istorijskim temama, jer bez mnogo ulepšavanja i uvijanja govore o užasima koje je ljudski rod sam sebi priređivao kroz istoriju, ili strahotama koje su posledice neznanja, prirodnih sila i slično.

Ne bi voleo da istražuješ s Markom Polom!
Pripremi se… Ti si sluga u bogatoj mletačkoj trgovačkoj porodici u 13. veku i iznenada krećeš na najveće putovanje u životu. Pošao si da istražiš čudnovati Istok s Markom Polom. Zavrteće ti se u glavi! Najbitniji saveti stručnjaka: Oprosti se od porodice – nećete se videti godinama. Kad putuješ, uvek traži savet od lokalnog stanovništva – to ti može spasti život. Verno služi velikom kanu i bićeš dobro nagrađen. Kad se vratiš kući, nemoj se iznenaditi ako tvojim prijateljima bude teško da poveruju u tvoje zapanjujuće priče.

Ne bi volela da budeš udata za Henrija VIII!
Pripremi se… Kao ćerka plemića na kraljevom dvoru, uskoro ćeš napustiti bezbrižan život i postati žena Henrija VIII. Opasno je to! Najbitniji saveti stručnjaka: Pažljivo razmisli pre nego što prihvatiš kraljevu ponudu – opasno je biti njegova žena! Rodi sina, a ne ćerku, da bi zadovoljila muža. Podrži kraljeve zakone o religiji i crkvi ako hoćeš da sačuvaš glavu! Dobro pazi s kim razgovaraš i provodiš vreme – naročito kada su u pitanju muškarci. Budi uvek vesela i ljubazna, uprkos kraljevoj naprasitosti i bolešljivosti.

Ne bi želeo da budeš glumac u Šekspirovom pozorištu!
Neke uloge baš i ne bi želeo da igraš! Spremi se … da odglumiš svoju ulogu! Kao mlad glumac iz 16. veka baš imaš težak posao. Treba da za male pare igraš pred razuzdanom gomilom u pozorištu Gloub i da svakoga dana gubiš sate i sate na probama. Daleko od toga da je život zabavan u Šekspirovom pozorištu. Prava je to tragedija! Najbitniji saveti stručnjaka: obuci haljinu; ženama nije dozvoljeno da se bave glumom, pa ćeš ženske uloge igrati ti!; kad zavlada kuga, beži iz Londona, isprobaj sreću kao putujući glumac i igraj s trupom u usputnim gradovima i selima; čuvaj se secikesa – takvi lopovi vrlo lepo rade u gužvi, kao što je ona u Gloubu; vredno uči, jer ako zaboraviš Šekspirove stihove, budućnost ti neće biti ružičasta.

Ne bi poželeo da živiš u Pompeji!
Vulkanska erupcija koju bi radije izbegao! Pripremi se… Kao odan i pouzdan rob živiš sa svojim bogatim gospodarem i njegovom porodicom u Pompeji 79. godine nove ere. I ne sanjaš šta će ti se dogoditi! Doživećeš nešto najgore što se ikome može desiti. Nikada nećeš zaboraviti kako je to živeti u Pompeji. Biće to baš potresno! Najbitniji saveti stručnjaka: čuvaj gospodara; ne zaboravi da si njegovo vlasništvo!; uvek budi dobar primer sinu svog gospodara; pošto živiš ispod vulkana, ne zanemaruj čudne zvuke i mirise – to su znaci upozorenja; a kada vrh vulkana eksplodira, potrudi se da budeš što dalje od Vezuva. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.