Naslovna » Izlasci » Izložbe » Ljubomir Šimunić: Psychodelict Stairway

Ljubomir Šimunić: Psychodelict Stairway

Do 11. jula u Galeriji Artget (Trg Republike 5/I) biće otvorena izložba Ljubomira Šimunića „Psychodelict Stairway“.

Ljubomir Šimunić je jedan od najznačajnijih i najzanimiljivih filmskih stvaralaca u domenu alternativnog i eksperimentalnog filma sedamdesetih godina 20. veka na jugoslovenskim prostorima, a kasnije fotograf izuzetnog senzibiliteta, čije je stvaralaštvo malo poznato široj javnosti.

Ono što je već pune četiri decenije karakteristično za gotovo sva ostvarenja ovog beogradskog filmskog stvaraoca, fotografa i slikara, posvećenog poznavaoca i istraživača istorijskih avangardi jeste pozicija sa koje on posmatra svoje okruženje. Reč je o pogledu iz prikrajka, odnosno, svojevrsnom voajerizmu.

Ljubomir Šimunić - Psychodelict Stairway

Šimunić pripada grupi autora koji s različitim interesovanjima i različitim postupcima istražuju neraskidivo isprepletane i čudesne veze između filma i fotografije. On je autor i (nagrađivanih) alternativnih filmova i velikoj broja fotografskih ciklusa, zaljubljenik i poznavalac obe umetnosti. Šimunićevi prizori su do vrha napunjeni vizuelnim, oblikovnim, i estetičkim slojevima čija je naracija usmerena ‘egzotičnim’ temama, i deco-ukusu fin de siecla.

Izložba Psychodelict Stairway posvećena je velikom filmskom reditelju Alfredu Hičkoku, a najneposrednije je inspirisana njegovim čuvenim filmom „Psiho“. Na 50 Šimunićevih fotografija su stepenice – pomerene od realnog viđenja, baš kao što je i kod Hičkoka sve bilo pomereno. Šimunić varira ovaj motiv stvarajući gotovo čitav svet stepeništa u kojem se implicitno oseća zastrašujuće prisustvo nekoga poput Normana Bejtsa, glavnog šizofrenog lika u Hičkokovom filmu „Psiho“, koga maestralno igra Entoni Perkins.

Umetnik kaže: „A kada je reč o stepenicama, i kada se penjem u mraku ili se spuštam njima u podrum, uvek pomislim na nesrećnog detektiva Arbogasta i očekujem da Norman iskoči iz mraka. Ali sve je to samo mouvie, kako reče Tom Gotovac“. (danubeogradu.rs)