Naslovna » Izlasci » Izložbe » Marin: Fotografije 1908-1940

Marin: Fotografije 1908-1940

U Galeriji Instituta Servantes (Čika Ljubina 19) do 5. avgusta biće otvorena izložba fotografija španskog fotografa Luisa Ramona Marina pod nazivom „Marin: Fotografije 1908-1940“ koja obuhvata retrospektivu njegove tridesetdvogodišnje produkcije. Ulaz slobodan.

Poput skrivenog blaga, na hiljade negativa čekalo je da bude izbavljeno od zaborava u jednom kuhinjskom zidu u kući Luisa Ramona Marina. U strahu od Frankovog režima, Marin je po uspostavljanju diktature, morao da se povuče i skloni fotografije koje bi mogle da ga kompromituju. Mnogo decenija je prošlo pre nego što je njegova ćerka, Lusija Ramon Pla, po želji svog oca, kolekciju sa više od 18 hiljada negativa predala Fondaciji Pablo Iglesijas u kojoj se i danas čuva. Otkrivanje ove izuzetne kolekcije ima veliki umetnički ali i istorijski značaj; ona nudi jedan redak uvid u život Španije između 1908. i 1940. godine.

Luis Ramon Marin (1884 – 1944) smatra se jednim od prvih fotoreportera na svetu, kao i pionirom fotografije iz vazduha. Fotografijom je počeo da se bavi radeći kao reporter za dnevni list Informaciones, ali je njegov rad obuhvatao mnogo šire polje interesovanja od novinskih izveštaja.
Njegovo delo je svedočanstvo koje nam omogućava da rekonstruišemo špansko društvo sa početka XX veka preko slika Kraljevske porodice i drugih znamenitih ličnosti, scena iz političkog života, sa proslava i sportskih dešavanja, razvoja modernih industrija (avijacije, motora i automobila), ali i mnogih dramatičnih događaja koji su kulminirali nacionalnom tragedijom – Španskim građanskim ratom. Marin je bio jedan od prvih fotografa koji se odvažio da izađe na ulice Madrida i kamerom ovekoveči ratna zbivanja. Međutim, nakon rata njegove fotografije se više ne pojavljuju u novinama, i od tada odlaze u zaborav.

Postavka koja se predstavlja u Beogradu, obuhvata šezdesetak crno-belih fotografija i deo je projekta koji teži da publici približi delo ovog velikog, a nepravedno zaboravljenog, španskog fotografa. Zahvljajujući saradnji Instituta Servantes i fondacije Pablo Iglesijas, i uz podršku umetnikove porodice, ova izložba je osim španskih gradova, obišla i Berlin, Dablin, Lisabon, Krakov, Varšavu, Prag, Moskvu i Beč. (danubeogradu.rs)

Luis Ramon Marin  Luis Ramon Marin

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.