Naslovna » Izlasci » Sport » Međunarodni ragbi turnir 2012

Međunarodni ragbi turnir 2012

Međunarodni ragbi turnir „Mocart Beogradski pobednik“ biće održan 30. juna i 1. jula na terenima Fudbalskog kluba Žarkovo, pod pokroviteljstvom Sekretarijata za sport i omladinu grada Beograda.

Reč je o najvećem međunarodnom turniru u disciplini „ragbi sedam“ koji je ikad održan na ovim prostorima, istakao je direktor turnira Marko Jovanović na konferenciji za novinare u pres-sali Gradske uprave grada Beograda. On je podsetio da će turnir biti održan u znak sećanja na prve ragbi utakmice koje je odigrala srpska omladina protiv ekipe koledža „Džordž Heriot“ u Edinburgu davne 1916. godine, trasirajući put stvaranju srpske reprezentacije dve godine kasnije.

– Reč je o srpskim mladićima koji su posle povlačenja preko Albanije u Prvom svetskom ratu umesto na front poslati na školovanje širom Evrope. Jedna grupa je završila na koledžu „Džordž Heriot“ u Edinburgu u Škotskoj, gde se upoznala sa ragbijem i stečeno znanje prenela na ove prostore – rekao je Jovanović i podsetio da je prva utakmica odigrana protiv selekcije Britanskih kolonija pred više od 10.000 gledalaca, kada su naši momci pobedili sa osam prema šest.

On je dodao da će učešćem ekipe sa koledža „Džordž Heriot“ na turniru u Beogradu simbolično biti održan revanš meč posle skoro sto godina, gde će, pored sadašnje ekipe, učestvovati i nekadašnji ragbisti – sadašnji seniori koji su pohađali taj koledž, kao i potomci srpskih dečaka koji su utrli put razvoju srpskog ragbija.

Pored ekipa iz Srbije i Škotske, na turniru će učestvovati oko 20 ekipa iz Austrije, Švajcarske, Poljske, Hrvatske, Rumunije i Italije, sa više od 300 sportista u seniorskoj i juniorskoj konkurenciji, naveo je Jovanović. Tehnički direktor turnira Mark Baret istakao je da su organizacija međunarodnog turnira i poziv ekipi sa koledža „Džordž Heriot“ izazvali oduševljenje u toj obrazovnoj ustanovi.

– Utakmicu smo zamislili kao susret tri generacije, pošto ćemo snage odmeriti i u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji, a specijalni gosti biće potomci učenika s našeg koledža – najvio je Baret.

Organizatori su takođe podsetili da je disciplina „ragbi sedam“ nedavno ponovo uvrštena u redovan program Olimpijskih igara, a svoju premijeru će imati 2016. godine u Brazilu. (Beoinfo)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.