Naslovna » Izlasci » Izložbe » Nađa Stamenović: Wedgwood II

Nađa Stamenović: Wedgwood II

U Centru za grafiku i vizuelna istraživanja Akademija – FLU (Pariska 16), od 28. juna u 20.00 do 13. jula, biće otvorena izložba Nađe Stamenović „Wedgwood II“.

Grafike, crteži kao i objekti u prostoru, koji su prikazani čine seriju radova koja se sastoji iz tri skupine i zajedno predstavljaju doktorski rad. Pojedini radovi su sublimat grafike i crteža u jednom rešenju, stvaranje njihove simbioze, čineći tako kombinaciju različitih, a srodnih tehnika, ujedno preispitujući odnos grafika-crtež, crtež-grafika. Akcenat je na izmeštanju crteža i grafike iz klasičnih, uobičajnih okvira preko eksperimentisanja i traganja kroz samu tematiku radova.

Tematski, u svojoj osnovi umetnica se bavi razmišljanjem na temu ljudskih životnih apetita i zadovoljenju istih kroz razčlanjivanje, seciranje u metaforičkom smislu, prikazano kroz objekte svakodnevne konzumacije, gde glad biva preobražena u umetnost serviranu na tacni ili metalnom poslužavniku. Stvarna hrana, kao i veštačke/krpene zamene simbolično su prikazane kroz divljač (jelene i zečeve), kontrasti grubog i finog, pribora za sečenje naspram krhkog Wedgwood porcelana, tanjiri umazani tragovima životinja, stvarnost pomešana sa fikcijom, surovost povezana ružičastom mašnom. Beleg, žig – kao znaci obeležavanja, omeđavanja neke površine – signifikacija je upečatljiva, bilo etiketirano, potpisano, pečatirano, (grafički) utisnuto ili jednostavno obeleženo, sertifikovano ili ne, oko životinjskih gležnjeva ili na poleđini tanjira, ostaje zapečaćeno na radovima kao žig ili kartica sa praznim prostorom za novo utiskivanje/ispisivanje.

Portretisanje priručnog materijala predstavljenog pedantno poređanog na poslužavniku, ulazak u materijalizaciju do tančina, hirurško zašivanje i ponovno povezivanje u celinu čine karakter ovih radova zadržavajući određenu dozu estetike, vidljive kroz dekorativni prikaz u vidu dezena koji je praćen vrlo često reljefnošću ili perforacijom, kao i floralnim motivom. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.