Naslovna » BG servis » Nikola Hajdin: Pančevački most u očajnom stanju

Nikola Hajdin: Pančevački most u očajnom stanju

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Nikola Hajdin kaže da je Pančevački most u katastrofalnom stanju i da je sve u vezi sa ovim mostom alarmantno.

Akademik, koji je u dugoj profesionalnoj karijeri projektovao mnoge mostove, kaže:
– Mostu su neophodne velike popravke, jer je u očajnom stanju. Ako se hitno ne uradi kompletna rekonstrukcija, postoji realna mogućnost da on više neće biti u stanju da ga koristimo – poručuje Hajdin i dodaje da je „rekonstrukciju trebalo uraditi još juče“.

– Kompletna rekonstrukcija je urgentna stvar. Stanje u kojem se “Pančevac” nalazi odavno je alarmantno. Most će bez detaljne generalke stalno da se iznova kvari, pa ćemo na kraju doći u situaciju da ga potpuno izgubimo – upozorava akademik, pa dodaje:

– Saobraćajni kolaps, građani koji pešice prelaze most i radnici koji vrše sanaciju napuklog češlja nisu toliko zabrinjavajuće slike, koliko je upozoravajuća slika propadanja mosta, napuklih konstrukcija, češljeva i stubova samog „Pančevca“.

On nije želeo da proceni koliko će „Pančevac“ u ovakvom stanju moći još da izdrži, jer je, kako kaže, to nemoguće proceniti. Nikola Hajdin je ubeđen da se hitnom rekonstrukcijom „može uraditi važan i veliki posao koji će spasti ovaj veoma bitan most“.

Metalna konstrukcija koja spaja dva dela asfalta na desnoj traci kolovoza ka Beogradu sasvim je pukla, a levu traku ‘drži’ samo komad lima, te je postojala mogućnost da se ‘Pančevac’ uruši. Radovi na sanaciji traju već dva dana i trebalo bi da budu gotov sredinom sledeće nedelje.

Gužve ima u jutarnjem špicu, a normalnijoj situaciji doprinela je zabrana teretnim vozilima da prelaze most od 5.00 do 23.00, do 16. juna. „Železnice Srbije“ uvele su dodatne polaske „Beovoza“, dok je GSP uveo lokalne linije i podelio liniju 95. (telegraf.rs, danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.