Naslovna » BG servis » Otvorena letnja kupališna sezona na Adi Ciganliji

Otvorena letnja kupališna sezona na Adi Ciganliji

Na Adi Ciganliji danas je zvanično otvorena letnja kupališna sezona podizanjem Plave zastave, koja od ove godine potvrđuje najviši kvalitet plaže Savskog jezera. Zastavu su na jarbol podigli Aleksandar Antić, predsednik Skupštine grada Beograda, Robert Đukić, zamenik direktora JP „Ada Ciganlija“, i Sandra Radunović, predstavnica „Ambasadora životne sredine“.

– Ada Ciganlija predstavlja omiljeno izletište za sve Beograđane, ali u ovom vremenu krize za ogroman broj građana ona će biti mesto na kome će provoditi godišnje odmore, i grad Beograd čini maksimalne napore da Ada bude kvalitetno, bezbedno i dobro mesto za sve naše sugrađane – rekao je Antić.

On je takođe napomenuo da je Plava zastava, koja će se čitavog leta vijoriti nad Savskim jezerom, veoma značajno priznanje za Beograd i Srbiju, kao i da je dokaz da jedan deo države može da bude u potpunosti uređen u skladu sa najvišim evropskim i svetskim standardima. Antić je takođe ukazao da je bilo teško dobiti Plavu zastavu, ali i da će biti neophodno da svi posetioci doprinesu da ova beogradska oaza i sledeće godine dobije pomenuto priznanje.

Zamenik direktora JP „Ada Ciganlija“ Robert Đukić istakao je da je sezona kupanja otvorena pošto je temperatura vode u Savskom jezeru prešla očekivana 22 stepena, kao i da je kvalitet vode u jezeru na najvišem nivou.

– Veliko nam je zadovoljstvo što ovogodišnju sezonu otvaramo na najlepši mogući način, priznanjem kojim smo se svrstali u društvo najuređenijih plaža sveta. Jedan od najvažniji segmenata za dodelu priznanja, osim kvaliteta vode i zaštite životne sredine, jeste i bezbednost, koja će i ove ove godine biti prioritet – rekao je Đukić i najavio da će jedna od prvih manifestacija biti „Izložba morskih nemani“, koja će biti otvorena 30. juna i trajati dva meseca.

Plava zastava stigla je iz sedišta Fondacije za edukaciju u oblasti životne sredine iz Kopenhagena, a predstavnicima grada uručila je Sandra Radunović iz organizacije „Ambasadori životne sredine“.

– Od danas je plaža na Ada Ciganliji svrstana među 3.500 plaža u 62 zemlje sveta koje se mogu pohvaliti ovim značajnim ekološkim obeležjem – kazala je Radunovićeva.

Direktor Hitne pomoći Nenad Ivančević rekao je da će njihove službe dežurati tokom čitave letnje sezone kupanja, a da je za potrebe najmlađih posetilaca organizovana i pedijatrijska služba od 10.00 do 16.00.

Na današnjem otvaranju predstavljena je i nova generacija spasilaca koji su prošli obuku u skladu sa međunarodnim standardima, a izvedena je i pokazna vežba reagovanja i spasavanja u slučaju nesavesnog ponašanja kupača.

Otvaranju kupališne sezone prisustvovao je i Nikola Nikodijević, član Gradskog veća. (Beoinfo)