Naslovna » BG svaštara » Drugi pišu » Plavo-zelena mapa Beograda

Plavo-zelena mapa Beograda

Beograd je prvi grad na svetu koji je dobio ekološku internet prezentaciju i aplikaciju za „pametne“ uređaje u okviru kojih su predstavljena najveća prirodna dobra prestonice.

Internet prezentacija i aplikacija namenjena pametnim telefonima i tablet računarima jedini je projekat u svetu koji se na ovaj način bavi prirodnim dobrima Beograda.

– U prvoj fazi projekta, koji je dostupan i na engleskom jeziku, predstavljeno je 36 prirodnih dobara. Planiramo da nastavimo sa realizacijom projekta, pa ćemo sadržaj na prezentaciji i u okviru aplikacije dopunjavati i proširivati foto i video zapisima i detaljnijim tekstovima – rekao je Vladan Šćekić, programski direktor Centra za unapređenje životne sredine.

On je dodao da je Centar prošle godine pokrenuo projekat i da većina institucija želi da podrži „Plavo-zelenu mapu Beograda“.

Na sajtu mogu se videti osnovni podaci o spomenicima prirode, odnosno pojedinačnim stablima i prostornim celinama, o predelima izuzetnih odlika, kao i o prirodnim dobrima koja su u postupku stavljanja pod zaštitu.

– Zavod za zaštitu prirode je takođe prepoznao našu ideju i trenutno dogovaramo da se sličan projekat uradi za celu teritoriju naše zemlje – dodao je Šćekić.

Aplikacija za mobilne telefone i tablet računare napravljena u okviru sistema „džunajo“, a preuzimanje aplikacije moguće je i preko kju-ar koda.

– Korisnici ove aplikacije moćiće da dobiju osnovne podatke o prirodnim dobrima, njihovoj tačnoj udaljenosti. Pored toga, aplikacija ima mogućnost korišćenja mapa koje će pomoći sugrađanima kako da do željenog mesta dođu kolima, biciklom ili pešice- objasnio je Šćekić.

Turistička organizacija Beograda uvrstila je aplikaciju u paket modernizovanih informativno-propagandnih materijala Beograda. (Ekopedia)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.