Naslovna » Izlasci » Izložbe » Postavka „Biti Rimljanin“ u Starom dvoru

Postavka „Biti Rimljanin“ u Starom dvoru

Posle izložbe „Sugrađanke“, u holu Starog dvora otvorena je izložba „Biti Rimljanin“, kojom se nastavlja realizacija projekta grada Beograda i Narodnog muzeja pod nazivom „Blago nama“. Eksponate koji će biti izloženi u Dragoslava Jovanovića 2 do avgusta, predstavila je dr Tatjana Cvjetićanin, direktorka Narodnog muzeja, podsetivši da će tokom ove godine u ovom prostoru biti održane ukupno četiri izložbe.

– Prva izložba, pod nazivom „Sugrađanke“ bila je zaista dobro posećena, a nadam se da će i ova biti jednako uspešna. Umesto dosadašnje tri, postavili smo pet vitrina, kako bi Beograđani i njihovi gosti mogli da vide više eksponata iz fonda muzeja. Kako smo i na prvoj izložbi imali istaknutog sugrađanina koji je birao delo, tako smo učinili i ovoga puta, pa je Vlade Divac, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, odabrao piktoral iz Ritopeka, a glasovi naših sugrađana su učinili da danas imamo i dve dodatne figure, gladijatora i akrobatu – rekla je Tatjana Cvjetićanin.

Izabrani eksponati iz zbirke Narodnog muzeja pokazuju neke od elemenata koji su rimsku imperiju učinili moćnom i slavnom, kao i Singidunum rimskim gradom. Posetioci će tako moći da vide portret oca imperatora Trajana iz prvog veka, dve maske paradnih šlemova (prelaz iz prvog u drugi vek), vojni paradni oklop, portret sveštenika (druga polovina drugog veka), kao i figure gladijatora, akrobate i dečaka iz tog vremena.

Izložba je otvorena subotom i nedeljom, od 10.00 do 17.00, a stručna vođenja su svakog vikenda u 13.00. Izložba „Biti Rimljanin“ trajaće do sredine avgusta, kada će je zameniti nova, koja će govoriti o verovanjima na ovom području, od praistorije do kasne antike. Glasanje za eksponate koji će se naći na trećoj izložbi počeće, po rečima direktorke Narodnog muzeja, za nedelju dana, na sajtu ove institucije.

Projekat „Blago nama“ održava se uz finansijsku podršku grada Beograda. (Beoinfo)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.