Naslovna » Izlasci » Izložbe » „Priča o Balkanu“ u Konaku kneginje Ljubice
Derviški manastir, Đirokastra, Jutta Benzenberg © Jutta Benzenberg
Derviški manastir, Đirokastra, Jutta Benzenberg © Jutta Benzenberg

„Priča o Balkanu“ u Konaku kneginje Ljubice

Od 19. juna (19.00) do 19. avgusta, biće otvorena izložba fotografija „Priča o Balkanu“ u Konaku kneginje Ljubice. Organizatori su Remont – nezavisna umetnička asocijacija i Goethe-Institut Beograd, uz podršku Sekretarijata za kulturu grada Beograda.

Danas, sećanja na period Otomanske vladavine ostaju prikrivena u građevinama čija se uloga s vremenom izmenila, ili je potpuno izbledela usled opšteg zapostavljanja i destrukcije. Ipak, u kakvom god stanju bile, potpuno uništene ili očuvane, građevine iz perioda Otomanskog carstva, privatne ili javne, hrišćanske, muslimanske ili jevrejske, ostaju dokumenti jedne zajedničke istorije – istorije koje su narodi na Balkanu delili čitavih šest vekova.

Međunarodni projekat „Priča o Balkanu“ istražuje i prezentuje javnosti kulturno i istorijsko nasleđe nastalo na području Balkana u periodu Otomaske vladavine. Recentni podaci koji pokazuju da je kulturno nasleđe Otomanske ere ozbiljno ugroženo iniciralo je ovaj projekat koji, pre svega, ima za cilj pokretanje javnog diskursa o istoriji regiona i prevenciji njegove kulturne baštine. U realizaciju projekta je uključeno nekoliko zemalja balkanskog regiona, a glavni deo projekta čini fotografska izložba na kojoj će biti ponuđeno novo viđenje prošlosti i balkanskih spomenika kulture.

Krojački most, Đakovica, Samir Karahoda © Samir Karahoda
Krojački most, Đakovica, Samir Karahoda © Samir Karahoda

Savremenu perspektivu su dali umetnici fotografi, koji i pored činjenice da se ne poznaju, pokušavaju da kroz fotografije ostvare koherentu celinu preispitujući značaj koji ova zajednička istorija ima za nas danas. Ivan Petrović, Kamilo Nollas, Jutta Benzenberg, Ivan Blažev i Samir Karahoda fotografisali su najvažnije crkve, džamije, javna kupatila, akvadukte, kuće, i mostove u svakoj od zemalja, uz naglasak na jedinstvene istorijske karakteristike, kao i njegovo tekuće stanje. Izložba, posle Atine i Soluna stiže u Beograd, a biće predstavljena i u Minhenu, Prizrenu, Skoplju i Tirani.

Izložbu će pratiti publikacija sa dodatnim fotografijama i podacima o objektima i nasleđu Otomanskog carstva. Pored publikacije na posebno kreiranoj internet strani balkantale.com interaktivna mapa će omogućiti posetiocima detaljan uvid u istorijske podatke i trenutni status svakog spomenika. Deo projekta je i dokumentarni film „Nemi Balkan“ kojim su autori pokušаli dа objаsne kаko su etničke i verske koegzistencije rаzličitih nаrodа koji su živeli tokom Otomаnskog cаrstvа, zаvršile sа rаstom nаcionаlizma i sukobom posle više vekova. Važan deo izložbe je i program edukacije koji će se tokom trajanja izložbe realizovati kroz predavanja, diskusije, radionice, stručna vođenja i gradske ture, a cilj je sagledati sa različitih aspekata ovaj kompleksan istorijski period i njegovo kulturno nasleđe. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.