Naslovna » BG servis » Prva beogradska pijaca trg otvorena u Zemunu

Prva beogradska pijaca trg otvorena u Zemunu

Predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić danas je u Zemunu prisustvovao otvaranju prve beogradske pijace trga, koja će od 1. jula građanima ponuditi sve svoje sadržaje.

Stanovnici Zemuna i čitavog Beograda dobili su mobilnu pijacu popločanu granitnim pločama najvišeg kvaliteta (napravljenim tako da građani na njima ne mogu da se okliznu), sa fontanom, mobilijarima, novom rasvetom uklopljenom u ambijent i novim drvoredom. Mobilna pijaca sa sklopivim i lako pokretnim tezgama krajem radnog dana se pretvara u gradski trg. Na prostoru površine 3.700 kvadratnih metara obnovljena je i kanalizaciona, hidrantska i električna infrastruktura.

– Beograd je danas bogatiji za trg kakav imaju mnogi evropski gradovi. Na jednom od najzanimljivijih prostora našeg grada postavljena je i prva fontana u Zemunu. Ovo mesto će živeti 24 časa dnevno, a verujem da će Zemun, grad i Turistička organizacija Beograda znati kako ovaj prostor da iskoriste i uvrste ga u turističku ponudu glavnog grada. Ovde treba da budu organizovane slikarske kolonije i različiti kulturni i zabavni programi – rekao je Antić i najavio da bi sličan prostor mogao iduće godine da bude otvoren i na Bajlonijevoj pijaci, kao i da u julu treba da bude raspisan konkurs za idejno rešenje uređenja Trga Slavija.

Zemunska pijaca-trg

V.d. direktora JKP „Gradske pijace“ Predrag Veinović istakao je da je ovo prva pijaca trg na Balkanu, sa oko 150 tezgi, koja obezbeđuje bolje higijenske uslove, čistije pijačne platoe, ponudu najraznovrsnije hrane i uredno snabdevanje građana.

Devetnaestogodišnja Marina živi u Novom Beogradu, ali voće i povrće kupuje na Zemunskoj pijaci.
– Novi trg je prelep, a ideja da se popodne uklone tezge i omogući umetnicima da slikaju i sviraju je izvanredna. Ne dolazim u Zemun samo zbog odlične pijace već i zato što mislim da je ovo najlepši deo grada. Sada je ovaj prostor još lepši i sadržajniji – istakla je Marina.

Zemunka Dobrila leti svakodnevno šeta Zemunskim kejom sa prijateljima i poznanicima.
– Šetamo uveče, ali sam i po ovoj vrelini došla u Gospodsku ulicu da vidim kako će izgledati prva pijaca trg. Mi penzioneri se naročito radujemo sviračima i slikarima koji će se ovde okupljati, a verujem da će ovo biti beogradski Monmartr – rekla je Dobrila.

Svečano otvaranje novog prostora svojim nastupom su ulepšali članovi KUD-a „Branko Radičević“, učenici Muzičke škole „Kosta Manojlović“ i studenti Likovne akademije i Akademije primenjenih umetnosti, predstavljajući samo deo sadržaja u kojima će Beograđani i turisti moći da uživaju. Na trgu je organizovana i izložba fotografija „Pijaca Zemun nekad i sad“. (Beoinfo)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.