Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Ring Ring na Belefu – program za jun 2012.

Ring Ring na Belefu – program za jun 2012.

Posle uspešnog 17. Ring Ring festivala u maju i prvog World Music festivala „Todo Mundo“ u martu, „Ring Ring“ će svojim programima biti prisutan i na Belefu, kao jedna karika u mreži „Festival Festivala“, što je nova koncepcija Beogradskog Letnjeg festivala.

Sigurno za publiku nije iznenađenje što su u programu „Ring Ring na Belefu“ i World Music i nešto drugačija, tipična Ring Ring muzika, spojeni u jedno. Festival će činiti sedam koncerata i muzičkih performansa tokom juna i jula. Prvi deo „Ring Ring na Belefu“ biće održan na platou ispred Muzeja istorije Jugoslavije – na mestu gde je godinama održavan festival Umbria Jazz Balkanic Windows (u slučaju kiše u Muzeju) i predstaviće bendove iz regiona i iz Afrike. Ulaz na sve koncerte je besplatan.

U ponedeljak, 25. juna iz Subotice dolazi bend Cadabra, koji uz korišćenje poezije kao izvorišta novih pesama, okupljajući muzičare džez miljea, težište stavlja na upečatljiv vokal Olje Njaradi. Ovi muzičari su skloni improvizacijama. Prvi put u Beogradu, u okviri turneje po centralnoj I jugoistočnoj Evropi, nastupiće jedan od najperspektivnijih bendova iz Afrike: Mokoomba iz Zimbabwe. Predstaviće novi album „Rising Tide“ koji je jedno od najprijatnijih iznenađenja afričke muzike ove godine.

U utorak, 26. juna nastupiće Divanhana iz Sarajeva. Nastupali su na jazz festivalu „12 Points“ u Portu, koji je posvećen najboljim evropskim mladim jazz grupama. Neguju urbanu tradicionalnu muziku sa Balkana, sa posebnim akcentom na sevdalinku. Posle njih pred publiku će David Yengibarian trio iz Mađarske i Jermenije, koji spaja evropsku muzičku tradiciju sa Piazzolom.

Prvi deo „Ring Ring na Belefu“ zatvoriće poznati sastav Tamikrest iz Malija, koji su slično kao Tinariwen (koji su gostovali na Todo Mundo festivalu) uzeli gitare umesto pušaka i dele njihove revolucionarne poruke kroz muziku. Ovaj bend je, po mnogima, svežiji od nagrađenih Tinariwen. (danubeogradu.rs)