Naslovna » BG servis » „Sigurne tačke“ u Novom Beogradu

„Sigurne tačke“ u Novom Beogradu

Opština Novi Beograd objavila je javni poziv Skupštinama stanara sa njene teritorije da učestvuju u pilot projektu „Bezbedan ulaz – bezbedan grad“.

U okviru projekta 160 ulaza će dobiti moderan protivpožarni alarmni sistem sa dojavom na centralnu lokaciju, kao i bezbedonosni „panik“ taster, tzv. „Sigurnu tačku“ preko koje će ugroženi građani moći da alarmiraju policiju u slučaju da im u ulazu ili ispred njega preti opasnost. Ove „sigurne tačke“ će biti nonstop pokrivene video nadzorom, i na taj način pružiti određenu sigurnost, jer će eventualni napadači znati da bi bili snimljeni u slučaju da na tom mestu napadnu stanare.

Predsednik opštine, Nenad Milenković, kaže: „U anketama i istraživanjima koje smo radili poslednjih godinu dve, građani su na prvo mesto stavljali brigu o bezbednosti. Dešavaju se različiti incidenti, pa bi ovaj sistem trebalo da podigne nivo bezbednosti u novobeogradskim ulazima. Pored toga, pravovremena dojava požara može da spasi živote i imovinu, posebno jer su aparati i protivpožarni putevi po zgradama često van funkcije. U prethodnom periodu smo imali slučajeve gde je čak i mali požar na instalacijama izazivao ozbiljne havarije, štetu od nekoliko miliona dinara i višednevni nestanak struje, što je na 40 stepeni, na desetom ili petnaestom spratu bez lifta, klime i frižidera, ravno katastrofi, naročito za starije sugrađane.“

Kompletan sistem u prvoj fazi finansira opština Novi Beograd, a besplatan je za Skupštine stanara. Osim stambenih ulaza, ovaj projekat predviđa uspostavljanje „Sigurnih tačaka“ i na javnim površinama, na predlog građana, a prve „Sigurne tačke“ će biti uspostavljene u školskim dvorištima u koje je opština još pre nekoliko godina uvela video nadzor. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.