Naslovna » Izlasci » Festivali » Sofest 2012 u Sopotu od 2. do 6. jula

Sofest 2012 u Sopotu od 2. do 6. jula

Filmski festival „Sofest“ biće održan od 2. do 6. jula u Sopotu pod pokroviteljstvom grada Beograda. Na 41. manifestaciji biće prikazano 12 dugometražnih igranih filmova domaće produkcije, koji predstavljaju veći deo onoga što je urađeno u prethodnih godinu dana.

Predsednica Odbora festivala Gorica Mojović rekla je da festival u Sopotu predstavlja jedini istinski festival srpskog filma, bez selekcije, ukazavši da su ostali ili međunarodnog karaktera ili specijalizovani za određenu filmsku oblast. Festival će, po njenim rečima, kao i prethodnih godina započeti svečanim otvaranjem, koje će biti posvećeno tridesetogodišnjici od nastanka kultnog filma „Maratonci trče počasni krug“.

Umetnički koordinator Sofesta Miloš Paramentić najavio je da će scenarista i reditelj tog ostvarenja filma Dušan Kovačević i Slobodan Šijan predvoditi defile vozeći se u sličnom oldtajmeru iz kultnog filma, koji će potom biti prikazan na specijalnoj projekciji u otvorenom bioskopu u Sopotu.

On je istakao da će ovogodišnji festival otvoriti ostvarenje „Smrt čoveka na Balkanu“ scenariste i reditelja Miroslava Momčilovića, dok će narednih večeri publika imati priliku da vidi filmove: „Žućko – priča o Radivoju Koraću“, „Zverinjak“, „Doktor Rej i đavoli“, „Praktični vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem“, „Parada“, „Crna Zorica“. Takođe, u takmičarskom programu naći će se i novi film Zdravka Šotre „Šešir profesora Vujića“, „Ustanička ulica“ Miroslava Terzića, „Klip“ Maje Miloš, „Narcis i eho“ Saše Radojevića, „Jelena, Katarina, Marija“ Nikite Milivojevića.

Pomoćnica sekretra za kulturu grada Beograda Ljiljana Prokić istakla je da grad tradicionalno pomaže ovu značajnu manifestaciju, kao i da je pomogla izradu nekoliko filmova koji se nalaze u redovnom programu, među kojima su i četiri debitantska ostvarenja. (Beoinfo)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.