Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Svetska atrakcija Stomp u Beogradu / OTKAZANO!

Svetska atrakcija Stomp u Beogradu / OTKAZANO!

Od 28. novembra do 1. decembra u Sava centru (Milentija Popovića 9) nastupiće plesačko-perkusionističi ansambl Stomp, u organizaciji Arene Beograd.

U dogovoru sa stranim promoterom a zbog nedovoljnog interesovanja publike, nastupi perkusionista Stomp su otkazani. Svi koji su kupili ulaznice, mogu tražiti povraćaj novca na prodajnim mestima Eventima.

Svetska atrakcija Stomp je umetnost bez reči koja je razumljiva svima. Svoj univerzalni jezik članovi grupe, stvaraju pokretima i „sviranjem“ na nesvakidašnjim instrumentima poput kutija šibica, razbacanog peska, plastičnih flaša, metli, novina, kanti sa bojom… Osam izvođača, na sceni su individue koje pojedinačnim izrazom i sopstvenim stilom zajedno stvaraju praznik kreativnosti, veštine i humora. Iako je šou veoma precizno koreografski uvežban i orkestriran, svaki umetnik na sceni ima prostor da iskaže svoju kreativnost, čime vas može navesti da pomislite da je šou stvar puke improvizacije a ne do savršenstva uvežbane koreografije.

Nije važno da li ste ljubitelj klasike, popa ili nekog drugog muzičkog žanra, doživećete Stomp jer je to ritam zajednički svim kulturama. Nestvarna kombinacija, ritma, pokreta tela i humora nagovoriće vas da kao i milioni gledalaca širom sveta, kroz smeh i aplauz, postanete ‘stompovac’.

Stomp je nastao u gradu Brajtonu (Brighton) u Velikoj Britaniji u leto 1991. godine. Osnivači grupe su Luk Kresvel (Luke Cresswell) i Stiv MekNikolas (Steve McNicholas) prvi put su radili zajedno kao članovi uličnog benda i teatar grupe. Desetogodišnju saradnju krunisali su osmišljavanjem i izvođenjem originalnog šoua koji je izveden u Blumsberi pozorištu u Londonu 1991. godine, što se smatra početkom nastanka ansambla. U prvom originalnom performansu grupa je brojala sedam članova, a u jesen iste godine pridružio im se i poslednji član Fiona Vilks (Fiona Wilkes).

Za samo dve godine od nastanka, performans doživljava vrtoglavi uspeh, ne samo u matičnoj Velikoj Britaniji, već i pred publikom širom sveta. 1994. godine posle rasprodate sezone u Sadler’s Wells Theatre u Londonu, Stomp dobija Oliveir nagradu za najbolju koreografiju. 1995. godine, sa produženom verzijom šoua u kojoj je učestvovalo i do 30 izvođača, i koja je najviše izvođena u Melburnu i na atinskom Akropolju, Stomp je probio sve rekorde prodaje karata koje je davne 1972. postavio Frenk Sinatra.

Prvi nastup u Americi su imali 1994. godine u Njujorku u „Orfej teatru“ koji se danas smatra kućom Stomp produkcije. U pomenutom teatru su 2006. godine proslavili svoj 5.000-iti nastup i lansirali kampanju „Stomp Out Litter“. Osnivači Stiv i Luk režirali su, 1997. godine, TV specijal od 45 minuta pod nazivom „Stomp Out Loud“ za koji su dobili četiri nominacije za Gremi nagradu. 1998. izdali su prvi video i DVD „Stomp Out Loud“ koji je pušten u prodaju širom sveta. Oni su 2006. godine osnovali novi ansambl Lost and Found Orchestra, koji je oborio sve rekorde posećenosti u Sidnejskoj operi. Luke Cresswell bio je nominovan za Oskara za film „Brooms“, dok su obojica kao koreditelji bili nominovani za Emi nagradu za video „Stomp Out Loud“ i osvojili nagradu Imax za film Pulse.

Danas postoji nekoliko produkcija koje nastupaju širom sveta i svaka je karakteristična na svoj način. U Evropi aktivno nastupaju tri Stomp grupe koje su nastale u Velikoj Britaniji a na Brodveju imaju stalnu postavku za koju se uvek traži karta više.

Ulaznice po ceni od 1.900 do 3.500 dinara kao i specijalne VIP ulaznice uz binu po ceni od 4.500 dinara, biće u prodaji od četvrtka, 21. juna, na sledećim prodajnim mestima: Beogradska arena, Bilet centar Beograda, Card service, Eventim, „Ušće“ Shopping centar, Dom sindikata. Internet prodaja na: www.arenabeograd.com, www.tickets.rs, www.eventim.rs.

Ujedno vas obaveštavamo, da je uprava Arene u saradnji sa svojim partnerima, donela odluku da od 20. juna, za sve događaje koje organizuje preduzeće Arena Beograd, građani mogu kupiti ulaznice čekovima na tri rate kako bi omogućila što većem broju zainteresovanih građana da u ovim teškim ekonomskim vremenima, mogu sebi i svojim porodicama da priušte kupovinu ulaznica za događaje u Beogradskoj arena. Ulaznice na čekove, građani će moći da kupe samo na dva prodajna mesta, na blagajni Beogradske arene kao i u Bilet centru Beograda (Knez Mihailova) za programe koji organizuje preduzeće Arena Beograd. Za sada, u ove programe spadaju: Cirque du Soleil Alegria, Il Divo, Uspavana lepotica, Lord of the dance, Stomp i The Cranberries.

Podsećamo vas da je od nedavno uvedena i kolektivna kupovina ulaznica za pravna lica sa specijalnim popustom od 20 % i više procenata za predstave Cirque du Soleil Alegria a biće moguća i za Stomp. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.