Naslovna » Izlasci » Film » Svetska premijera: Pretpostavka pravde

Svetska premijera: Pretpostavka pravde

U petak, 29. juna od 20.00 u Velikoj sali Akademije 28 (Nemanjina 28) biće održana svetska premijera novog dokumentarca Borisa Malagurskog „Pretpostavka pravde“ (The Presumption of Justice). Cena ulaznice je 300 dinara.

Reditelji Boris Malagurski i Ivana Rajović bave se incidentom tragičnog stradanja francuskog navijača Brisa Tatona, 2009. godine, u Beogradu, i sudskim postupkom koji je vođen posle toga. Sagledavajući situaciju iz ugla relevantnih sagovornika, portparola tužilaštva i francuskih analitičara, događaj poprima novu dimenziju, a relativizirajući medijski predstavljenu „istinu“, otkrivaju se nove, do sada neobjavljene činjenice.

Snimanje filma motivisale su sudbine dvojice mladića; navijača Tuluza, Brisa Tatona, stradalog u napadu Partizanovih navijača na Obilićevom vencu, i Stefana Veličkovića, osuđenog na sedam godina zatvora bez obzira na nedostatak materijalnih dokaza da se nalazio na licu mesta.

Sagovornici i, ujedno, glavni akteri dokumentarca su Radmila Dragićević Dičić, predsednica Apelacionog suda koji je doneo pravnosnažnu presudu; Tomo Zorić, portparol Republičkog javnog tužilaštva; Milan Škulić, profesor Pravnog fakulteta; srpski i francuski novinari koji su pratili slučaj i drugi. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.