Naslovna » BG svaštara » Ekologija » Svetski dan vetra, 15. jun, obeležava se i u Srbiji

Svetski dan vetra, 15. jun, obeležava se i u Srbiji

U Srbiji će biti obeležen Svetski dan vetra, 15. jun, akcijom „Vetar kao inspiracija“ koja će se održati kod Kule Nebojša na Kalemegdanu, najavili su organizatori.

U proslavu Svetskog dana vetra ove godine uključeni su Srpsko udruženje za energiju vetra (SEWEA), Arhitektonski fakultet i Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED), a u centru pažnje ovogodišnjeg obeležavanja u Srbiji je značaj znanja.

Kako je istaknuto, sutra će kod Kule Nebojša od 18.00 biti postavljen glavni rad – instalacija studenata master studija Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Ona je rezultat višemesečne radionice inspirisane vetrom i podržane od strane SEWEA. Studenti arhitekture su nekoliko poslednjih meseci ispitivali delovanje vetra i drugih spoljašnjih uticaja na materijale.

Svetski dan vetra ustanovljen je 2007. godine u Briselu, u Evropskom udruženju za energiju vetra (EWEA). Cilj je bio da se široj javnosti demonstrira snaga te čiste, obnovljive energije i mogućnost pozitivne promene u svetu koje ona donosi. Svetski dan vetra je 2009. postao globalni dogadjaj. Danas ga proslavlja više od 40 zemalja u svetu. (Zelena Srbija)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.