Naslovna » BG svaštara » Ekologija » Svetski dan zaštite životne sredine 2012.

Svetski dan zaštite životne sredine 2012.

Danas, 5. juna, nizom manifestacija biće obeležen Svetski dan zaštite životne sredine.

Na Trgu Nikole Pašića, Zelena inicijativa zajedno sa Agencijom za evropske integracije i saradnju sa udruženjima grada Beograda i sa Ekostar pakom danas će u 11.00 organizovati akciju „Kakve spomenike ostavlja naša civilizacija iza sebe?“.

Najavljeno je da će građani koji donesu 30 plastičnih flaša, 30 limenki ili tri kilograma starog papira, dobiti poklone u znaku ekološke kampanje „Pazi đubre“.

Delegacija Evropske unije u Srbiji i Ministarstvo životne sredine organizuju program „Zeleni svet – Zelena Srbija“ u Domu omladine u Beogradu radi promovisanja brige o životnoj sredini, kao jedne od osnovnih evropskih vrednosti. Kako je najavljeno, u 10.00 će biti prezentirana Strategija u oblasti zaštite životne sredine (NEAS) i predstavljeni projekti koje je EU finansirala u toj oblasti.

Posle 12.00 biće organizovana predstava za decu, ulaznica će biti jedna limenka, a u EU info cenru biće instalirana mašina za recikliranje tih „ulaznica“.

Izložba ekoloških fotografija „Odnos prema životnoj sredini“ otvorena je u Galeriji „Atrijum“ Biblioteke grada Beograda, povodom obeležavanja Medjunarodnog dana životne sredine – 5. juna.

Svetski dan zaštite životne sredine ustanovila je 1972. godine Generalna skupština UN i od tada se obeležava u više od 100 zemalja. (Zelena Srbija)