Naslovna » BG špijun » U Srbiji 3. juna centralna proslava Dana reke Save

U Srbiji 3. juna centralna proslava Dana reke Save

Direkcija za vode Ministarstva poljoprivrede Srbije najavila je da će 3. juna u Specijalnom rezervatu prirode „Zasavica“ kod Sremske Mitrovice organizovati centralnu nacionalnu proslavu povodom Dana reke Save.

U „Zasavici“ će biti otvorena izložba fotografija naslovljena „Dan Save – svaki dan“, a centralna manifestacija se organizuje u saradnji sa Svetskim fondom za prirodu (WWF).

Dan Save u Srbiji se obeležava od 2. do 9. juna u Sremskoj Mitrovici, Šapcu, Beogradu i Valjevu sa namerom da se skrene pažnja na značaj koju ta reka i njene pritoke imaju u životu stanovništva u Posavini, kao i da se podigne javna svest o važnosti prekogranične saradnje i dogovora o bitnim oblicima korišćenja i zaštite vode u slivu Save.

Dan reke Save, ustanovljen međunarodnim sporazumom 1. juna 2007. godine, proslavlja se sa ciljem da promoviše značaja te reke za sve zemlje u slivu, njene ekološke vrednosti i socio-ekonomski potencijala.

Sliv Save najveći je u jugoistočnoj Evropi i među najvažnijim vodenim i ekološkim koridorima na tom delu kontinenta. Sava nastaje od Save Dolinke i Save Bohinjke i na svom putu prema Dunavu, u dužini od 945 kilometara, povezuje Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju.

Države kroz koje protiče Sava potpisale su 2002. godine „Okvirni sporazum o slivu reke Save“, osnovni dokument kojim se ukazuje na vrednost prekogranične saradnje vlada, institucija i pojedinaca za održivi razvoj tog područja, a koji važi od 2004. Na osnovu sporazuma, formirana je i Savska komisija, kao stalno radno tela zaduženo za sprovođenje sporazuma, čije je sedište u Zagrebu.

Okvirni sporazum je prvi međudržavni dokument u regionu, posle 90-tih godina prošlog veka, pa ima i politički znacaj, jer su zemlje u slivu Save pokazale spremnost da sarađuju u očuvanju prirodnih vrednosti i resursa. (Zelena Srbija)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.