Naslovna » BG svaštara » Beograd 2020 » Uspešne prve tri godine projekta „Beograd 2020“

Uspešne prve tri godine projekta „Beograd 2020“

Organizacioni odbor projekta „Beograd 2020“ predstavio je u Starom dvoru rezultate trogodišnjeg rada na dobijanju kandidature našeg glavnog grada za evropsku prestonicu kulture 2020. godine.

– Evropska komisija Evropske unije (EU) zadužena za kulturu trebalo bi tokom leta ili početkom jeseni da se izjasni o zahtevu Beograda za dobijanje kandidature za tu prestižnu titulu, posle čega bi usledila i druga faza rada na tom velikom projektu, najavio je predsednik Organizacionog odbora „Beograd 2020“ Aleksandar Peković.

Osnovna ideja projekta je dugoročni razvoj kulture u našoj prestonici, koja treba da poveže Beograd sa gradovima u Srbiji, regionu i gradovima Evrope. On je podsetio da je naš glavni grad do sada potpisao sporazum o saradnji sa 15 gradova, među kojima su i bivše evrospke prestonice kulture, ali i buduće, kao i gradovi koji su takođe u fazi dobijanja statusa kandidata, što je, kako je podvukao, veoma dobar prosek za početnu fazu rada.

– Cilj nam je bio, pre svega, da uspostavimo dobre odnose sa komšijama, koji se najbolje ostvaruju kulturnom saradnjom naših institucija. Tako je dobijena podrška od grada Maribora, koji je evropska prestonica za ovu godinu, takođe i od Ljubljane, Skoplja, Podgorice i Banjaluke. Kada je reč o evropskim gradovima, prva podrška je stigla iz Peruđe, potom je usledila i od drugih velikih i značajnih gradova sa Starog kontinenta, poput Atine, Madrida, Valete, Nikozije, Helsinkija, litvanskog Viljnusa, Krfa i Košica – naveo je Peković.

On je dodao da je projekat „Beograd 2020“, pored podrške gradova, u pretdhodne tri godine izgradio dobre poslovne odnose sa značajnijim evropskim i domaćim institucijama kulture i turističkim organizacijama, poput „Gete instituta“, Kancelarijom za evropske intergacije EU za Srbiju, Turističkom organizacijom Beograda, ali i ugostio značajne goste iz Brisela, poput predsednice Saveta za kulturu evropskog parlamenta Doris Pak i evropske komesarke sa kulturu i obrazovanje Andrue Vasiliju.

– Svi ti rezultati su Srbiju, po anketi Evrpske komisije, koja je predvođena Beogradom i projektom „2020“, postavili na prvo mesto po rejtingu u odnosu na sve druge evropske gradove, što predstavlja jak signal Evropske unije i njenih institucija za kulturu da se nastavi u istom pravcu – podsetio je Peković.

Takođe, ovaj projekat je podržao više od 40 projekata, brojne druge lokalne aktivnosti, razvoj kulturnih instucija u gradu, kao i doprineo povezivanju naših uspešnih ljudi u inostranstvu sa projektom i srpskom maticom i ulaganju u nove stručne kadrove.

– Pored kulturnog razvoja jednog grada, ovaj projekat ima i važnu ekonomsku dimenziju, s obzirom na to da se na jedan uloženi evro domaćinu vrati od 8 do 10 evra, što prevazilazi dobit kulturnih olimpijada – zaključio je Peković i podsetio da je poslednje istraživanje pokazalo da čak 80 odsto Beograđana podržava ovaj projekat.

Konferenciji za novinare prisustvovali su zamenik predsednika Organizacionog odbora Marko Maršićević, kao i njeni članovi poput Predraga Popovića i Nebojše Babića. (Beoinfo)