Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Violista iz Metropolitena „hoda po žici“ sa Filharmonijom

Violista iz Metropolitena „hoda po žici“ sa Filharmonijom

Sa Beogradskom filharmonijom, u petak 8. juna od 20.00 u Kolarcu (Studentski trg 5), nastupaju dva srpska umetnika koja su ostvarila uspešne međunarodne karijere – dirigent Vladimir Kulenović i violista Metropoliten opere, Milan Milisavljević.

Za kraj ciklusa „Hod po žici“, na programu će biti „Igre iz Galante“ Z. Kodalja, Koncert za violu i orkestar B. Bartoka i Šumanova Četvrta simfonija.

Dirigent Vladimir Kulenović, dobitnik je stipendije Bruno Valter i kao jedan od trojice posdtiplomaca primljen je na Džulijard, gde je pod mentorstvom šefa-dirigenta Njujorške filharmonije Alana Gilberta, postavio temelje za karijeru koju munjevitom brzinom gradi u Americi, Evropi i Aziji. Kulenović je prošlog marta debitovao sa Beogradskom filharmonijom, a ove sezone vodio je koncert u januaru na kojem je solista bio Miša Majski. Sledeće sezone odabran je kao jedan od mladih umetnika iz regiona koji će nastupiti u okviru regionalnog ciklusa „Pika-Točka-Tačka“.

„Uvek se radujem ponovnom dolasku u Beogradsku filharmoniju. Toliko duše, pravog sentimenta, naboja i ljudskog iskustva ne mogu da zamislim ni na jednom drugom mestu“, kaže Kulenović.

Osim iskustva na Džulijardu, Vladimir kao najdragoceniji deo svog obrazovanja smatra četiri godine rada sa Kurtom Mazurom, svojim najinspirativnijim mentorom. „Kad Mazur diriguje, važno mu je da muzičari sviraju kao da im od toga zavisi život. Njemu nije dovoljan čist profesionalizam, on traži život, a to je ono što sam prepoznao u Beogradskoj filharmoniji“, kaže Kulenović.

Povodom ulaska među šest najboljih violista na međunarodnom takmičenju ARD u Minhenu 2004, časopis Strad je o Milanu Milisavljeviću pisao da je „pokazao virtuoznost, mnoštvo fantazije i veliku kreativnost sa prefinjenim, kulturnim tonom“. Milisavljević trenutno svira na mestu treće solo viole orkestra Metropoliten Opere u Njujorku, a bivši je član orkestra Koncertgebau iz Amsterdama.

Do kraja sezone Beogradske filharmonije ostalo je još dva koncerta, a u toku je prodaja karata za sezonu 2012/13. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.