Naslovna » Izlasci » Festivali » XII Dani orgulja – Dies organorum

XII Dani orgulja – Dies organorum

Od 2. do 12. jula u Katedrali Blažene Djevice Marije (Hadži Milentijeva 75) biće održano dvanaesto izdanje Međunarodnog festivala Dani orgulja – Dies organorum. I ovoga puta okupiće se najizrazitiji predstavnici ovog instrumenta na svetskoj muzičkoj sceni danas.

Učesnici visokog profesionalizma, izabrana muzička literatura pisana za orgulje, od baroka do danas, izvanredan instrument u Katedrali Blažene Djevice Marije, atmosfera prisnosti i duhovnosti, razlozi su što se ovaj Festival izdvojio kao značajna muzička manifestacija u kulturnom životu našeg grada i zemlje u celini. Još pamti beogradska publika prošlogodišnji nastup velikana ovog instrumenta, Olivijea Latrija, titularnog orguljaša katedrale Notr Dame u Parizu i ambasadora francuske orguljaške muzike.

Na svečanom otvaranju beogradskoj publici predstaviće se engleski orguljaš Vilijam Vajthed, koji je znanje sticao na Oksfordu, kao i na Kraljevskoj muzičkoj akademiji (Royal Academy of Music) a trenutno predaje orgulje na Oksfordu i Kembridžu. Osim dela publici dobro poznatih autora, kao što su J. S. Bah, F. Mendelson i K. Sen-Sans, Vajthed će izvesti i novija dela engleskih kompozitora druge polovine proteklog veka.

Solistički nastup prirediće nam i Zuzana Ferjenčikova, ugledna orguljašica iz Austrije, slovačkog porekla, čija je specijalnost muzika Franca Lista, ali koja će, takođe, prestaviti lepotu i genijalnost čuvene kompozicije Modesta Musorgskog „Slike sa izložbe“. Anders Jonson, gost iz Švedske, posebno usmeren ka romantičarskoj orguljaškoj muzici Švedske i Francuske, predstaviće se kompozicijama Debisija, Janačeka, Boelmana, Lista, Baha. Višeslav Jaklin, orguljaš iz Hrvatske, odličan improvizator, dobar poznavalac crkvene muzike, prisutan na brojnim evropskim muzičkim scenama, izvodiće kompozicije Bukstehudea, Franka, Šlika, Zipolija, Baha.

Orgulje, instrument popularan pre svega u zemljama u kojima je većinsko stanovništvo katoličke veroispovesti, ne prestaje da budi interesovanje i u drugim zemljama. To će dokazati i Rus Aleksej Paršin, instrumentalista i profesor orgulja na čuvenom moskovskom konzervatorijumu Čajkovski. Na njegovom repertoaru naći će se dela Bukstehudea, Baha, Freskobaldija, Kleramboa, Vivaldija.

Pre završnog, tradicionalnog koncerta sa najuspešnijim polaznicima Letnje škole orgulja, nastupiće orguljaš iz Srbije, Marko Petričić koji već duži period živi i radi u SAD. Na ovogodišnjem festivalu, Marko Petričić će se beogradskoj publici predstaviti koncertom pod nazivom „Muzika Johana Sebastijana Baha“. Paralelno sa Festivalom, odvijaće se, kao i svake godine, Letnja škola orgulja, izuzetno značajan edukativan program za naše učenike i studente orgulja. Svi učesnici Festivala održaće majstorske kurseve i predavanja u okviru Škole.

Tokom festivala biće predstavljen CD sa numerama sa prošlogodišnjeg festivala. (danubeogradu.rs)

PROGRAM

Ponedeljak, 2. jul (20.30) – William Whitehead (Engleska)
Sreda, 4. jul (20.30) – Zuzana Ferjenčikova (Austrija-Slovačka)
Četvrtak, 5. jul (20.30) – Anders Johnsson (Švedska)
Subota, 7. jul (20.30) – Višeslav Jaklin (Hrvatska)
Ponedeljak, 9. jul (20.30) – Alexei Parshin (Rusija)
Sreda, 11. jul (20.30) – Marko Petričić (SAD-Srbija)
Četvrtak, 12. jul (20.30) – Koncert polaznika Letnje škole orgulja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.