Naslovna » Izlasci » Izložbe » Aleksandar Anđić: Film iznutra

Aleksandar Anđić: Film iznutra

Od 13. jula (20.00) do 8. avgusta u Galeriji Artget (Trg Republike 5/I) biće otvorena izložba Aleksandra Anđića „Film iznutra“.

Godišnji program Galeriji čine veze između fotografije i filma, a ova postavka je redak „insajderski“ pogled na film. Iako nikada nije bio zvaničan filmski fotograf, i baš zbog toga, Anđića je radoznalost reportera vodila na setove snimanja mnogih domaćih igranih i dokumentarnih filmova na isti onaj način na koji je stizao da zabeleži mnoge događaje i prizore u svetu politike, privrede, kulture, umetnosti i društvenog i privatnog života u najširem smislu. Na snimanjima je uspevao da uhvati „živu materiju“ nastanka filma – od instrukcija reditelja i dogovora s glumcima i ekipom do najsitnijih detalja ambijenta, šminke, kostima – sve ono što gledaoci verovatno ne mogu ni pretpostaviti da je prethodilo delu koje u bioskopu (ili drugde) gledaju. „Dolazeći iznenada (ali s dozvolom), snimio bih stotine fotografija, napravio gužvu i otišao“, kaže autor.

Niko nije pozirao Anđiću, a čini se i da nisu bili svesni njegovog prisustva. Zato i svi na fotografijama odaju čitav spektar pravih, nipošto odglumljenih emocija. Ovaj ciklus nije naturalistički kao što bi se na prvi pogled moglo pomisliti na osnovu pojedinih kadriranja i „štrčećih“ elemenata. Reč je o dobro promišljenom postupku čiji je cilj da podvuče realističnost i dokumentarnost. (danubeogradu.rs)

Kordon  Pretty Dyana

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.