Naslovna » Izlasci » Izložbe » „Arthemija“ Snežane Petrović u Blok galeriji

„Arthemija“ Snežane Petrović u Blok galeriji

U novobeogradskoj Blok galeriji, Jurija Gagarina 221, u petak, 6. jula od 20.00, biće otvorena izložba Snežane Petrović pod nazivom „Arthemija“.

Na izložbi je predstavljeno četiri instalacije (objekta), i dve video instalacije, koje su rađene u kombinovanim materijalima (čoja, tekstil, vuna, svetlo). Ove instalacije i objekti su promenljivh dimenzija, a nastale su u poslednjih godinu dana kao rezultat istraživanja i autorkinog rada na relaciji Los Anđeles – Beograd.

Snežana Petrović je završila Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, magistrirala i doktorirala na UCLA, L.A., Irvine University. Redovni je profesor na Crafton Hills College, L.A. California. Dobitnik je najviših priznanja i nagrada ( nagrada „Ovation Award“ za pozorišni dizajn avangardne opere „Pesme i igre iz imaginarnih krajeva“, 2010. godine. Dobitnica je „Zlatne Arene“ u Puli za scenografiju u filmu „Slučaj Harms“.

Po rečima autorke „Arthemija“ serija objekata, videa i zvuka, izražavaju prazninu i nestalnu prirodu naše percepcije i realnosti. Alhemičari koriste proces metamorfoze i transformacije jednog materijala u drugi, i u tom procesu, umetnica je ‘alhemiju’ pretvorila u ‘arthemiju’, laboratoriju gde sećanja, tuga, radost, kao i sam život prolaze kroz pročišćenje, ponovno rađanje i isceljenje.

Izložba je otvorena do 18. jula. (danubeogradu.rs)