Naslovna » Izlasci » Festivali » Belef 2012: „7 veličanstvenih“ na Kalemegdanu

Belef 2012: „7 veličanstvenih“ na Kalemegdanu

Trodnevni program modernih bioskopskih muzičkih dokumentaraca biće organizovan 9, 10. i 11. jula u bioskopu na otvorenom na Kalemegdanu (rov iza Vojnog muzeja), u okviru ovogodišnjeg Belefa. „Sedam veličanstvenih“ na Belefu je ekskluzivno letnje izdanje antologije modernog bioskopskog dokumentarnog filma, čiji se autori na različite načine bave fenomenom muzike.

Tako će 9. jula od 21.00 biti prikazan film „Furiozna snaga stihova“ (The Furious Force of Rhymes) o hip-hop muzici, a u 23.00 „Saudade Do Futuro“ o kantadoresima, narodnim pevačima koji nastupaju na ulicama Sao Paola. Narednog dana od 21.00 na programu je film „Crne suze“ (Lágrimas negras) o pet velikih umetnika salse, a od 23.00 „Zvuk bandonea“ (El sonido del bandoneón) o instrumentu neraskidivo povezanom sa tangom. Poslednjeg dana od 21.00 biće prikazan film „O kantu“ (Over Canto), a od 23.00 „Regilaul – Pesme iz vazduha“ (Regilaul – Lieder aus der Luft) o pevačkoj tradiciji drevnih ugro-finskih naroda.

Muzički dokumentarac je jedan od najrazvijenijih dokumentarnih žanrova, kome su svoj značajan doprinos dali i neki od najvećih filmskih autora, kao što su Vim Venders ili Martin Skorseze. „Sedam veličanstvenih“ na Belefu predstavlja filmove koji otkrivaju složene veze muzike i sveta i utkanost muzike u individualni i kolektivni život iz sociološkog, psihološkog, antropološkog ugla.

Pre početka svake projekcije, u kratkom obraćanju publici ukazaće se na detalje vezane za film, tematiku i autora. Svi programi su besplatni. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.